05.10.2015

Податкова накладна на перевищення: як заповнити розрахунок коригування на повернення

Підприємство відвантажило товари покупцю за ціною нижче ціни їх придбання і відповідно склало дві податкові накладні (ПН):
— на фактичну суму постачання;
— на суму перевищення ціни придбання над ціною постачання.
Через місяць покупець повертає придбаний товар. Скільки у такому разі потрібно скласти розрахунків коригування (РК) та як їх заповнити?

Мінімальна межа бази обкладення ПДВ — це одне з тих нововведень, з яким платники ПДВ перейшли межу між 2014 і 2015 роками. Заслуга в цьому належить Закону № 71* (детальніше у «БТ», 2015, № 9, с. 21), який визначив таку межу ( п. 188.1 ПКУ):

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 р. № 71-VIII.

• для товарів/послуг — на рівні ціни їх придбання;

• для самостійно виготовлених товарів/послуг — їх собівартості;

• для необоротних активів — їх балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — на рівні їх звичайної ціни).

А це означає, що з 01.01.15 р. при постачанні товарів/готової продукції/необоротних активів за зниженими цінами на момент виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) ви маєте виписати дві ПН ( п. 20 Порядку № 957**):

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

першу ПН — на суму ПЗ, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання товарів/послуг;

другу ПН — на суму ПЗ, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової вартості над фактичною ціною.

Особливість заповнення останньої полягає в тому, що в ній потрібно:

1. Проставити у верхній лівій частині код типу причини. У вашому випадку — це «15» (складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання; п. 9 Порядку № 957).

2. У полях для введення даних про покупця вказати власні реквізити.

3. У гр. 3 «Номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)» вписати: «перевищення ціни придбання над фактичною ціною постачання товарів/послуг, указаних у податковій накладній № ___» і внести порядковий номер ПН, складеної на суму постачання цих товарів/послуг ( п. 15 Порядку № 957).

Як бачите, наводити номенклатуру поставленого товару не потрібно. Саме з цієї причини у платника ПДВ і виникає запитання про те, як заповнити РК до такої ПН.

Нагадаємо: у разі повернення товару ви зобов’язані виписати РК до складеної раніше ПН ( п. 192.1 ПКУ). Оскільки вам довелося скласти дві ПН, то і виписувати до них потрібно буде два РК — до кожної з таких ПН.

Заповнити РК до першої ПН буде не складно. До такого розрахунку ви перенесете всі дані з виписаної раніше першої ПН. Ось тільки кількість поверненого товару покажіть уже зі знаком «-». Зареєструвати такий РК в Єдиному реєстрі ПН зобов’язаний покупець (якщо він зареєстрований платником ПДВ). Тому в шапці РК потрібно зробити позначку про реєстрацію покупцем і відправити його контрагенту зі своїм електронним підписом.

Що стосується РК до ПН з кодом «15», то ні в  Порядку № 957, ні в роз’ясненнях податківців немає рекомендацій щодо його заповнення.

На нашу думку, «винаходити велосипед» тут не потрібно. Достатньо буде дотримуватися загальних правил заповнення РК. А це означає, що в цьому розрахунку вам необхідно:

• проставити позначку з кодом причини «15»;

• у гр. 2 вказати причину коригування «Повернення товару»;

• до гр. 3 перенести фразу з гр. 3 ПН, складеної на перевищення (з кодом «15»);

• решту даних внести за аналогією з першою ПН (вказати кількість зі знаком «мінус»).

Зареєструвати такий РК в ЄРПН зобов’язаний сам продавець.