26.10.2015

Облік платників податків: новинки для «спільних» договорів

Наказ Мінфіну України від 31.08.15 р. № 747 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»

Після того як з 01.01.15 р. прибутковий розд. III ПКУ «відформатували», він не містить положень про ведення окремого обліку договорів спільної діяльності, управління майном (далі — договори) і угод про розподіл продукції. А тому такі договори не є окремими платниками податку на прибуток підприємств. Про це ДФСУ повідомила в листі від 29.07.15 р. № 27555/7/99-99-15-02-01-17.

З метою освіжити Порядок обліку платників податків (далі — Порядок) і Положення про реєстрацію платників ПДВ Мінфін уніс до них поправки. Про зміни в згаданому Положенні ви можете прочитати у статті на с. 27 номера. А про правки в Порядку розповімо прямо зараз.

Спочатку переписали визначення уповноваженої особи та управителя майна — без згадки про платника податку на прибуток.

На облік в контролюючих органах беруть:

• угоди про розділ продукції, на які поширюються положення розд. V і XVIII ПКУ (вони зареєстровані платниками ПДВ);

• договори управління майном і договори про спільну діяльність на території України без створення юросіб, за якими здійснюються операції з поставки товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ.

Підставою для взяття на облік договорів сьогодні є рішення про реєстрацію платником ПДВ уповноваженої особи або управителя майна. Відповідно усі необхідні документи подаються одночасно з реєстраційною заявою платника ПДВ (ф. № 1-ПДВ). Якщо ПДВ-заяву не подати або якщо в ПДВ-реєстрації відмовлять, то документи на реєстрацію договорів повернуть. А договори та угода знімаються з обліку також і в разі анулювання ПДВ-реєстрації за умови відсутності грошових зобов’язань і податкового боргу або після їх погашення (для договорів).

Тепер платника податків за основним місцем обліку контролери візьмуть на облік вже не наступного дня, а відразу в день отримання відомостей від держреєстратора чи заяви від платника податків. Такі самі скорочені строки передбачені і для взяття на облік ФОП (у день отримання від держреєстратора повідомлення про проведення держреєстрації ФОП) і незалежних професіоналів (у день отримання від незалежного професіонала заяви за ф. № 5-ОПП).

Додали корисну норму: відомості щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи, також оновлюються контролюючими органами в Єдиному банку даних юросіб на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ. У цьому випадку платник податків не повинен подавати заяву за ф. № 1-ОПП у зв’язку зі зміною відомостей щодо відповідальних осіб.

Платник податків може звернутися до контролюючого органу за основним місцем обліку, щоб той надав перелік контролюючих органів, в яких такий платник перебуває на обліку за неосновним місцем обліку.

З’явилася ще одна підстава для того, щоб контролюючий орган заперечував проти держреєстрації припинення юрособи — якщо не завершені усі митні процедури.

Після держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія або зона проведення АТО, такі екс-ФОП можуть провести остаточні розрахунки та подати річну декларацію, а також прийняти візит податківців з перевіркою за місцем свого перебування.

Уточнили, що знімає з обліку юросіб у зв’язку з їх припиненням, які протягом року змінили місцезнаходження у зв’язку зі зміною адміністративного району, контролюючий орган, в якому такі платники податків перебувають на обліку за основним місцем обліку на момент отримання «ліквідаційних» документів.

Наказ діє з 16.10.15 р.