07.09.2015

Чи подається ЗВР-1 при проведенні розрахунків у безготівковій формі?

Одним із видів діяльності підприємства є надання побутових послуг з ремонту радіоелектронної апаратури. Готівкові розрахунки з надання таких послуг підприємство здійснювало з використанням розрахункових квитанцій. З 01.07.15 р. ми вирішили перейти на безготівкові розрахунки. Чи слід зараз подавати звіт за формою № ЗВР-1?

Щоб дати відповідь на це запитання, розіб’ємо його на дві частини:

• чи слід підприємству, яке надає побутові послуги з ремонту радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, використовувати РРО?

• чи слід такому підприємству подати Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1, якщо воно стало проводити розрахунки у безготівковій формі?

Що стосується першої частини, то тут слід зазначити, що підприємство, яке надає побутові послуги з ремонту радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів (наш випадок), як до 01.07.15 р. так і після цієї дати може НЕ використовувати РРО. Йому достатньо проводити розрахунки з використанням розрахункових книжок (РК) та книг обліку розрахункових операцій (КОРО).

Справа в тому, що звільнення від використання РРО такому підприємству надане ст. 10 Закону про РРО. Згідно з положеннями цієї статті суб’єктам господарювання, які здійснюють види діяльності, зазначені у Переліку № 1336* (побутові послуги з ремонту радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, про які йдеться в запитанні, у ньому вказані), дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням РК та КОРО.

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Отже, підприємство, яке надає такі побутові послуги, з 01.07.15 р. могло продовжувати проводити розрахунки з використанням РК і КОРО і не використовувати РРО. І йому не обов’язково було переходити на безготівкову форму розрахунків.

До відома! Звільнення від використання РРО з 01.07.15 р. позбавили лише суб’єктів господарювання, які надавали інші види послуг, що не перелічені у Переліку № 1336, а грошові находження проводили через касу з оформленням прибуткових касових ордерів (стара редакція п. 1 ст. 9 Закону про РРО, що діяла до 01.01.15 р.). Тому саме ця когорта суб’єктів господарювання мала з 01.07.15 р. перейти на використання РРО при продажу таких послуг, або щоб не використовувати РРО, їм довелося б проводити розрахунки виключно у безготівковій формі.

Щодо іншої частини запитання, то якщо підприємство відмовляється від використання РК і КОРО і починає здійснювати лише безготівкові розрахунки, то у нього закономірно виникає запитання: чи слід і надалі щомісяця подавати Звіт за формою № ЗВР-1?

На наш погляд, такий Звіт слід подавати навіть після того, як ви перейшли у площину безготівкових розрахунків. Аргументуємо це тим, що:

• по- перше, цього вимагає п. 1 Порядку № 614**. В ньому прямо вказано, що Звіт за формою № ЗВР-1 подається щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю (депо, кондуктора, об’єкт виїзної торгівлі), які ведуться разом із РК у випадках, визначених законом (крім виходу РРО з ладу або відключення електроенергії);

** Порядок подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

• по-друге, сама можливість проведення розрахунків з використанням РК і КОРО змушує подавати цей Звіт навіть без здійснення жодної готівкової операції.

Тобто доки за вами закріплено РК і КОРО, ви будете змушені подавати Звіт за формою № ЗВР-1. При цьому не має значення, чи будете ви проводити розрахунки із використанням РК і КОРО чи ні.