№36

Бухгалтерський тиждень, вересень, 2015/№ 36 Інші номери журналу ›
  • Товари до зони АТО та з неї: за неправильне перевезення штрафуватимуть Закон України від 17.07.15 р. № 649-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції»
  • Заповнення платіжки: оновлено правила сплати податків Наказ Мінфіну України від 24.07.15 р. № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів»
  • Нацгвардія запозичила ваше авто: затверджено Порядок відшкодування шкоди Постанова КМУ від 19.08.15 р. № 611 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат та збитків, пов’язаних з використанням військовослужбовцями Національної гвардії транспортних і плавучих засобів фізичних або юридичних осіб»
  • Роялті чи ні? Платежі за комп’ютерні програми Лист ДФСУ від 18.08.15 р. № 30644/7/99-99-19-02-02-17
  • Фізособа ≠ ППЄП + громадянин: податківці проти «роздвоєння» орендодавця Лист ГУ ДФС у м. Києві від 21.05.15 р. № 1461/Е/26-15-17-04-14
  • «Лікарняні» питання: довідки, курси, коригування Лист ФТВП від 14.05.15 р. № 5.2-32-846
  • ЄСВ з розміру мінзарплати: старі та нові приклади від ДФСУ Лист ДФСУ від 31.03.15 р. № 6667/6/99-99-17-03-01-15
  • Мінзарплата зросла… Поки тільки на словах Ось уже декілька днів стрічки новин рясніють заявами про те, що з 1 вересня 2015 року зросли мінімальна зарплата та всі соціальні стандарти.
  • НБУ зменшив облікову ставку З 28.08.15 р. облікова ставка НБУ нарешті впала з 30 % до 27 % річних. Нагадаємо: минулого разу облікова ставка збільшилася з 19,5 % відразу до 30 % у березні 2015 року.
  • Валютні обмеження «міцнішають» Нацбанк підкоригував свої валютні обмеження, затверджені постановою Правління НБУ від 03.06.15 р. № 354 (далі — постанова № 354).
  • Працевлаштування іноземців Мінфін скасував свій наказ від 04.11.10 р. № 849 і затверджену ним форму довідки про сплату роботодавцем податків і зборів (обов’язкових платежів).
  • «Лікарський» ПДВ: імпортний збір входить до бази ДФСУ нагадує: операції з поставки на митній території України лікарських засобів, дозволених для виробництва та застосування в Україні і внесених до Державного реєстру лікарських засобів, оподатковуються за ставкою ПДВ 7 % (п.п. «в» п. 193.1 ПКУ).
  • Реєстрація ліків, що закуповуються через спецорганізації Кабмін спростив процедуру держреєстрації ліків, які закуповують за процедурами держзакупівель із залученням спеціалізованих організацій.
  • Страхування відповідальності нотаріусів КМУ затвердив Порядок і правила проведення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності приватного нотаріуса. Це відповідає приписам п. 45 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР.
  • Первинний фінмоніторинг: нове положення Мінфін перезатвердив Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінмоніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Державна служба фінансового моніторингу України.
  • Календар тижня
  • Списуємо нематеріальні активи: як оформити та відобразити в обліку Списання НМА — операція, яка проводиться досить рідко. Тому, коли підприємства стикаються з необхідністю її проведення, виникають запитання. Сьогодні ми розповімо про те, як «грамотно» оформити списання НМА в обліку.
  • Повідомте про бенефіціара, або Знову на фінішній прямій І знову час згадати про бенефіціарів. Якщо ви потрапили до кола зобов’язаних повідомити про них держреєстратору, однак усе ще цього не зробили, то поспішіть, адже останній день — 25 вересня. Щоб не повторилася травнева ситуація, коли черги до держреєстраторів були просто безмірними, уже сьогодні заповніть реєстраційну картку за ф. № 4. Але будьте уважні: візьміть «свіжу» її версію. Корисні підказки про те, як заповнити та подати реєстраційну картку, ви знайдете у статті.
  • Помилки в податкових накладних: як виправити та відобразити в декларації Платники ПДВ, діставши можливість з 01.01.15 р. виправляти помилки в податкових накладних (ПН), вже встигли переконатися, що універсальні правила (на всі випадки життя) застосувати неможливо. Кожен вид помилок потребує свого особливого алгоритму виправлення. Більш того, з початком роботи СЕА (коли на перший план вийшов розмір реєстраційного ліміту) важливу роль почав відігравати ще й звітний період, до якого повинні потрапити такі ПН/РК. А це ще більше все заплутує. Сьогодні ми вам допоможемо розібратися з нюансами коригування найпопулярніших огріхів.
  • Складова «суперформули» ΣПеревищ: як вона впливає на реєстраційний ліміт Остання і найзагадковіша складова формули розрахунку РЛ — ΣПеревищ. Причому настільки, що на початку функціонування СЕА самі податківці не знали, як її розрахувати. Згодом вона все ж запрацювала. Але як саме — для багатьох все ще залишається секретом. Сьогодні ми виправимо цю ситуацію.
  • Доробка зерна: оформлення і облік Уже минають жнива. А тому більшість сільськогосподарських підприємств розпочинають доводити зібраний урожай (зерно) до товарного виду. Такі роботи викликають запитання з приводу відображення в обліку зерна, яке підприємство виростило й передало на власний тік або сторонній організації для очистки і доробки. Про те, як ці операції відобразити в обліку, поговоримо далі.
  • Облікуй так, не знаю як… або Облік запасів на складах згідно із Законом про РРО 23.07.15 р. набув чинності Закон № 569, у зв’язку з чим у Законі про РРО з’явилося чимало правок. Продовжуючи з ними розбиратися, у цій статті ми розповімо про те, кому тепер потрібно вести облік товарів на складах (ЮО, ФОП-загальносистемникам або єдиноподатникам), які конкретно дії стоять за розпливчатою фразою «облік товарних запасів» і який штраф передбачено за відсутність такого обліку?
  • Примарний дохід, реальні штрафи і нереальні податки Нелегка доля роботодавців у кризові часи. Одні прагнуть економити і не нараховують індексацію. Інші стали «заручниками ситуації»: через тимчасову відсутність грошей на рахунку не нараховують зарплату працівникам. Чи з’являється в таких роботодавців обов’язок сплатити податки з ненарахованих сум зарплатних виплат? Ми думаємо, що ні… А ось деякі податківці на місцях упевнені, що так. На чиєму ж боці правда? І чи покарають все ж таки порушників?
  • Працівник порушив трудову дисципліну: метод «батога» у дії Обов’язки працівника прописують одразу у декількох внутрішніх документах (для надійності). Причому фіксують не тільки перелік власне посадових обов’язків працівника. Вимоги висувають і до дисципліни його праці: вчасно приходити на роботу, своєчасно виконувати розпорядження керівників… Працівник знає все це як таблицю множення і все одно спіткнувся — здійснив дисциплінарний проступок. Що робити роботодавцю? Є два варіанти розвитку подій: пожурити-пробачити працівника або притягнути його до дисциплінарної відповідальності. Перш ніж запустити кнопку «Пуск» на другому варіанті, ознайомтеся із цією статтею. У ній ми розглянули види дисциплінарних стягнень і механізми їх застосування.
  • Заміна зіпсованих шин: правила обліку 2015 року Шини службового автомобіля пошкоджені, а нормативний пробіг вони ще не «відкатали». Як обліковувати їх заміну: як ремонт (поліпшення) зі збільшенням первісної вартості авто чи як поточні витрати?
  • Покупець заборгував за товар: чи буде ПН на перерахований аванс У серпні 2015 року постачальник відвантажив дві партії товару покупцю, у зв’язку з чим виставив два рахунки на оплату. Однак покупець їх так і не оплатив. Навпаки, він перерахував кошти як передоплату в рахунок наступної партії товару, розраховуючи при цьому отримати податкову накладну (ПН) на аванс. Однак постачальник обрав інший шлях — зарахував отримані кошти в оплату двох попередніх постачань. Чи може покупець вимагати ПН на передоплату?
  • Сьогодні в «репертуарі» — ПДВ
  • Чи подається ЗВР-1 при проведенні розрахунків у безготівковій формі? Одним із видів діяльності підприємства є надання побутових послуг з ремонту радіоелектронної апаратури. Готівкові розрахунки з надання таких послуг підприємство здійснювало з використанням розрахункових квитанцій. З 01.07.15 р. ми вирішили перейти на безготівкові розрахунки. Чи слід зараз подавати звіт за формою № ЗВР-1?
  • «Декретні» надають право на відпустку та на «фінальну» компенсацію Працівниця з травня 2013 року перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У вересні 2014 року вона надала на підприємство листок непрацездатності у зв’язку з другою вагітністю та пологами. 31 серпня 2015 року, не виходячи з декрету, працівниця звільняється за власним бажанням. Чи потрібно їй нараховувати компенсацію за невикористану відпустку, якщо до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами при народженні першої дитини їй були надані всі належні дні щорічної відпустки?
  • Якщо понижуючий коефіцієнт визначений неправильно Підприємство неправильно розрахувало понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ. Помилка виправляється в липні 2015 року. Як таке виправлення відобразити у Звіті з ЄСВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі