21.09.2015

Нові рахунки для сплати ЄСВ: як не помилитися у виборі

За усіма реформами в податковій сфері ми всі вже давно забули, що у минулому 2014 році органи Міндоходів були ліквідовані, а на зміну їм прийшла ДФСУ. Очікування того, що адміністрування ЄСВ знову потрапить до рук ПФУ, так і не виправдалися. Все залишилося на своїх місцях. Змінилися лише таблички та назви на печатках податкових органів. А ось про рахунки для сплати якось забули. І тільки сьогодні у зв’язку з проведенням реорганізації територіальних органів Міндоходів для сплати ЄСВ відкриті нові рахунки. Про те, що це за рахунки та як не помилитися у виборі «свого» ЄСВ-рахунка, ми сьогодні й поговоримо.

Обираємо символ рахунка

Проблема вибору ЄСВ-рахунка полягає в тому, що для кожного органу ДФС Казначейство відкрило 10 рахунків для сплати ЄСВ. Кожний із них призначений для перерахування ЄСВ за певною ставкою та платником. Тому для того щоб знайти «свій» ЄСВ-рахунок, вам доведеться виконати низку дій.

Перше, що вам потрібно буде зробити, — вибрати символ ЄСВ-рахунка. У цьому вам допоможе Довідник символів.

Увага! Попри те, що цей Довідник був затверджений Держказначейством ще для кодування міндоходівських рахунків, він все ще вважається чинним, тобто може бути використаний і сьогодні.

На жаль, сам Довідник символів досить заплутаний і нелегкий для читання. Щоб максимально полегшити вам роботу з його вивчення, ми привели його в більш прийнятному вигляді. Результат ви можете побачити в таблиці далі.

Відповідність символів рахунка розмірам ЄСВ

Символ рахунка

Розміри ставок єдиного внеску

201

ЄСВ, нарахований/утриманий роботодавцями на/із суми:

• заробітної плати (36,76 % — 49,7 %; 36,3 %; 45,96 %; 33,2 %; 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %; 3,6 %; 2,85 %; 6,1 %);

• винагороди за договорами цивільно-правового характеру на виконання робіт, надання послуг (34,7 %; 33,2 %; 5,3 %; 2,6 %);

• допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності (33,2 %; 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %; 2 %);

• допомоги по вагітності та пологах (33,2 %; 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %; 2 %)

202

Єдиний внесок, нарахований/утриманий на/із суми грошового забезпечення військовослужбовців (34,7 %; 2,6 %)

203

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів і добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (33,2 %; 34,3 %)

204

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за обов’язковою ставкою 34,7 %)

205

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і тих, хто бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за ставкою 36,6 %; 36,5%)

206

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і тих, хто бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за ставкою 36,21 %; 36,41 %)

207

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і тих, хто бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за ставкою 38,11 %)

208

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (0,5 %)

209

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (1,7 %)

210

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і профзахворювання, що призвели до втрати працездатності (1,61 %)

 

У цій таблиці (а точніше в колонці «Розміри ставок єдиного внеску») знайдіть ту ставку ЄСВ, за якою ви розраховували суму внеску, призначену для сплати до бюджету. У сусідній колонці — символ «свого» ЄСВ-рахунка.

Наприклад, якщо вам необхідно перерахувати ЄСВ, нарахований на зарплату за ставкою 36,76 %, то вашим символом ЄСВ-рахунка буде «201».

Після цього переходимо до наступного кроку.

Знаходимо «свій» ЄСВ-рахунок

Тепер зайдіть на сайт ДФСУ (http://sfs.gov.ua/) і на головній сторінці виберіть «Довідники, реєстри, переліки» → «Реєстри» → «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску».

Внизу сторінки ви знайдете перелік областей. Виберіть ту з них, на території якої вам належить сплатити ЄСВ, і завантажте необхідний файл. У таблиці, що відкрилася, знайдіть ваш орган ДФС (колонка «Назва одержувача (орган ДФС)»).

Увага! У таблиці буде 10 окремих рахунків. Наприклад, для ДПІ в Київському р-ні м. Харкова відкриті такі рахунки:

37195201012031

37194202012031

37193203012031 і т. д.

Як бачите, кожний із зазначених номерів уключає один із перелічених вище символів. За ним ви й визначите той рахунок, на який вам необхідно перерахувати ЄСВ.

Оскільки за умовами прикладу нам необхідно перерахувати ЄСВ у розмірі, якому відповідає символ «201», то й перерахувати єдиний внесок потрібно буде на рахунок, що включає саме цей символ. Тобто 37195201012031.

Далі, пересуваючись рядком таблиці, в якому знаходиться ваш ЄСВ-рахунок, ви знайдете також ЄДРПОУ одержувача платежу, а далі назву та МФО банку одержувача. Вони вам будуть потрібні надалі при заповненні платіжного доручення на перерахування ЄСВ.

Зверніть увагу! Нові ЄСВ-рахунки набули чинності вже 15.09.15 р. Тому вже із зазначеної дати вам необхідно використовувати їх для перерахування ЄСВ до бюджету.

Заповнюємо платіжку

Нещодавно платники податків отримали новий нормативно-правовий акт, що встановлює правила заповнення платіжних документів, — Порядок № 666 (детальніше — у «БТ», 2015, № 36, с. 4). Згідно з ним і діятимемо при заповненні платіжки на перерахування ЄСВ до бюджету.

Поле «Призначення платежу» цього розрахункового документа заповнимо так:

«*;101;12345678; ЄСВ, нарахований на заробітну плату працівників за серпень 2015 року;;;».

Документи статті

Довідник символів  Довідник відповідності символу звітності класам професійного ризику виробництва та категоріям платників єдиного внеску, затверджений наказом Держказначейства від 16.08.13 р. № 130.

Порядок № 666 — Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом МФУ від 24.07.15 р. № 666.