28.09.2015

Спецрежимний ПДВ-рахунок: використовуємо кошти за цільовим призначенням

Лист ДФСУ від 11.09.15 р. № 33835/7/99-99-19-03-01-17

Після внесення змін до ПКУ Законом України від 16.07.15 р. № 643-VIII сільгосппідприємства — спецрежимні платники ПДВ отримали два електронних рахунки в Системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА):

• «звичайний» ПДВ-рахунок;

• спецПДВ-рахунок, призначений для перерахування коштів на спецрахунок у банку.

Нагадаємо: на додатковий спецПДВ-рахунок сільгосппідприємства зараховують кошти з поточного рахунка в сумі, необхідній для:

• реєстрації податкових накладних, які складені при постачанні сільгосппродукції;

• перерахування на спецрахунок в банку ПДВ-зобов’язань, визначених у ряд. 25.2 спецдекларації з ПДВ.

Кошти з цього рахунка автоматично перераховуються Держказначейством на спецрахунки в банку сільгосппідприємства протягом того ж операційного дня, в якому вони надійшли ( п. 209.2 ПКУ).

Враховуючи ці нововведення, податківці у листі, який коментується, наголосили, що вся сума коштів, яка буде зарахована на спецрахунки, має використовуватися виключно за цільовим спрямуванням, тобто на виробничі цілі. Такими цілями вважаються витрати, що безпосередньо пов’язані з веденням діяльності у сфері сільського господарства. Детально про них читайте у «БТ», 2015, № 29, с. 27. Як наслідок, у разі нецільового використання коштів, що акумульовані на спецрахунку, сільгосппідприємство несе відповідальність згідно з п. 123.2 ПКУ. А це, як ви розумієте, тягне за собою сплату до бюджету використаних не за цільовим призначенням коштів і штрафних санкцій згідно з п. 123.1 ПКУ.

Давайте з’ясуємо, наскільки справедливі такі претензії контролерів.

У п. 123.2 ПКУ і в  Порядку № 11* йдеться про кошти, які не були сплачені до бюджету внаслідок застосування спеціального режиму оподаткування (по суті — пільги).

* Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджений постановою КМУ від 12.01.11 р. № 11.

За новими правилами, принаймні частина коштів могла потрапити на спецПДВ-рахунок для збільшення реєстраційного ліміту (РЛ), і на ці кошти Порядок № 11 не поширюється.

Враховуючи це, з юридичної точки зору не вся сума, що буде перерахована на спецрахунок, відразу має цільове призначення. Тому виникає закономірне запитання: чи можна ці «нецільові» кошти використовувати на інші (неспецрежимні) цілі, наприклад для повторного зарахування на електронний спецПДВ-рахунок?

На жаль, тут ми маємо погодитись із фіскалами. Не можна.

Коли кошти було перераховано на спецПДВ-рахунок, то було збільшено розмір РЛ. Подальше перерахування їх на спецрахунок не впливає на РЛ. Водночас якщо ці кошти знову «загнати» на електронний спецПДВ-рахунок, то ваш РЛ ще раз збільшиться. Звісно, такі «каруселі» не відповідають вимогам ПКУ. Проблема в тому, що зараз немає механізму коригування РЛ при нецільовому використанні коштів, які потрапили на спецПДВ-рахунок та спецрахунок платника, як це передбачено для повернення коштів із «звичайного» електронного ПДВ-рахунка.

Тому, на наш погляд, при зарахуванні коштів на спецрахунок вони отримують «клеймо» цільового призначення. Отже, сільгосппідприємству доведеться орієнтуватися на цільове використання всіх коштів, що зараховані на спецрахунок, незважаючи на те, з яких підстав вони туди потрапили (для збільшення РЛ чи для погашення показника ряд. 25.2 декларації).

А ось у частині застосування штрафних санкцій з контролерами ми не згодні. Річ у тім, що штрафні санкції згідно з п. 123.2 ПКУ застосовуються до сум, що не сплачені до бюджету внаслідок отримання (застосування) податкової пільги. Якщо ж мова йде про суму, яка потрапила на спецПДВ-рахунок для збільшення РЛ, то вона взагалі не має ніякого відношення до пільг. Тому і штрафів не має бути.