04.04.2016

Паливний акциз у чеку РРО

АЗС продає пальне оптом та вроздріб. Чи потрібно зазначати паливний акциз у чеку РРО?

Щоб відповісти на поставлене запитання, потрібно розібратися, коли виникає об’єкт обкладення акцизним податком з реалізації пального (паливним акцизом)?

Так, згідно з  п.п. 213.1.12 ПКУ об’єктом обкладення є реалізація будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

• отримані від інших платників акцизного податку та підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) акцизними накладними;

• ввезені (імпортовані) на митну територію України та засвідчені належним чином оформленою митною декларацією;

• вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 213.1.1 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними.

Сплатити акциз доведеться лише у тому разі, коли обсяги вихідного пального перевищать обсяги вхідного. Тобто паливний акциз сплачується не з усього обсягу реалізованого пального і, відповідно, не при кожному відвантаженні.

Тому відображати паливний акциз у чеку РРО буде некоректно, адже заздалегідь не дізнаєшся, за якою операцією обсяг «витрати» перевищить обсяг «надходження», якщо взагалі перевищить. І тому запрограмувати апарат на таку «замудрену» схему не вийде.

Більш того, згідно з оновленими вимогами до розрахункових документів* у фіскальному касовому чеку потрібно зазначати лише «звичайний» та роздрібний акциз. Про паливний не йдеться.

* Див. наш коментар до наказу Мінфіну України від 21.01.16 р. № 13 // «БТ», 2016, № 10-11, с. 6.

Висновок: зазначати в чеку РРО паливний акциз не потрібно.