Теми статей
Обрати теми

Розрахункові документи: зустрічайте нові форми

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Наказ Мінфіну України від 21.01.16 р. № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)»

Мінфін нарешті привів у відповідність із законодавством нормативну базу, присвячену розрахунковим документам (чекам, квитанціям та Звіту за ф. № ЗВР- 1).

Розрахункові документи. Форми фіскального касового чека (ф. № ФКЧ-1) та розрахункової квитанції (ф. № РК-1) дещо змінилися. У них нарешті додали дані про роздрібний акцизний податок (ставку і суму) — для платників акцизу. Також тепер можна зазначити будь-яку ставку ПДВ, оскільки 20 % — не єдино можлива (є ще 7 % для ліків).

Щодо цих нововведень наказ містить спеціальне застереження: вимоги до форми і змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших податків, крім ПДВ, не поширюються на розрахункові документи, які друкують РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включено до Держреєстру РРО, до дня набрання чинності цим наказом. Простіше кажучи, «легальні» РРО до дня набрання чинності наказом, що коментується, можуть друкувати чеки за старими правилами — без акцизу.

Крім того, у разі розрахунку за допомогою електронних платіжних засобів (платіжних карток) у чеку має бути інформація, яка раніше наводилася в сліпі платіжного термінала (дані еквайєра, ідентифікатор платіжного термінала, сума комісії тощо).

Також затверджено форму фіскального касового чека за операціями на переказ готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС).

А от форми транспортних квитків звідси зникли. Все логічно, оскільки наказ Мінтрансу від 31.05.2000 р. № 278, на який тут було посилання, вже давно скасований, а форми проїзних квитків затверджено наказом Мінтрансу від 25.05.06 р. № 503.

Звіт за ф. № ЗВР-1. Тепер цей звіт не стосується використання РРО, а призначений тільки для звітності за книгами обліку розрахункових операцій (КОРО) і розрахунковими книжками (РК). Адже для тих, хто використовує РРО, подавати звіт не потрібно — усю необхідну інформацію самі апарати передають в електронному вигляді до ДФСУ. Принаймні, повинні*. Пам’ятку про використання РРО ви можете знайти в «БТ», 2016, № 8, с. 28.

* Податківці не раз зазначали, що з 01.01.16 р. можна використовувати тільки ті РРО, які передають до податкового органу копії розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, зокрема, див. лист ДФСУ від 29.01.16 р. № 1861/6/99-99-22-07-03-15 // «БТ», 2016, № 7, с. 9.

У самій формі Звіту про відсутність зв’язку з РРО свідчать такі правки. Більше немає графи для зазначення модифікації РРО. Але при цьому з’явилися графи для зазначення суми розрахунків за звітний місяць за потрібною ставкою ПДВ та акцизного податку (гр. 4 і 5). Також є графа для зазначення суми акцизного податку (гр. 7).

Також підкориговано Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням КОРО та РК. Вже з назви, як і з самого Порядку, прибрали згадку про РРО.

Тут зазначено, що Звіт за ф. № ЗВР-1 подається щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом з РК у випадках, передбачених ст. 5 і 10 Закону про РРО. Пам’ятайте: користувачі РРО теж можуть «попасти» на подання Звіту — за час, коли РРО не працював і розрахунки велися за допомогою КОРО та РК.

Також звітність, пов’язана з використанням розрахункових квитанцій, подається у складі Звіту за ф. № ЗВР-1 та Довідки про використані РК, форму якої наведено в додатку до цього Порядку.

Наказ діє з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі