15.08.2016

Надання в оренду «нежитла» єдиноподатником: що із земельним податком

Лист ДФСУ від 04.08.16 р. № 13409/5/99-95-42-01-15

Контролери роз’яснили порядок сплати земельного податку єдинником — власником нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, якщо правовстановлюючі документи на земділянку не оформлені, а основний вид діяльності — надання в оренду нерухомості.

Податківці зауважили, що земділянки, на яких розташовані будинки, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам (ст. 42 Земельного кодексу України від 25.10.01 р. № 2768-III). Тобто відсутність документів у власника приміщення на його частку землі — не дивина.

Власник нежилого приміщення зобов’язаний сплачувати податок за площі під такими приміщеннями з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати держреєстрації права власності на нерухоме майно ( п. 287.8 ПКУ).

Щодо звільнення від земподатку контролери наполягають:

юрособа — єдиноподатник групи 3, яка набула право на землю, є власником нежитлового приміщення та основним або одним із видів діяльності якої є надання в оренду нерухомого майна, звільняється від земподатку при наданні в оренду нерухомого майна, оскільки така земельна ділянка орендодавцем використовується виключно для здійснення господарської діяльності;

• у фізособи обов’язок зі сплати земподатку залишається незмінним незалежно від набуття нею статусу суб’єкта підприємницької діяльності, зокрема і платника єдиного податку, навіть якщо його підприємницька діяльність пов’язана з використанням такої земділянки.

Як бачимо, фіскали продовжують наполягати, що при передачі в оренду приміщень єдиноподатника-фізособу не звільнено від сплати земподатку (категорія 112.01 ЗІР ДФСУ).