05.12.2016

Запізнилися з реєстрацією «зайвої» податкової накладної? Чекайте штрафу

Лист ГУ ДФС у Полтавській області від 21.11.16 р. № 6166/10/16-31-15-01-38

Кожен платник ПДВ може потрапити в ситуацію, коли випадково випише «зайву» податкову накладну (ПН) (за «другою подією», на неправильного контрагента або ж на «необ’єкт»). Чи поширюватиметься штраф, передбачений п. 1201.1 ПКУ, за затримку реєстрації такої ПН в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН)?

У листі, що коментується, податківці наполягають — поширюватиметься! Вони вважають, що п. 1201.1 ПКУ передбачає відповідальність за порушення строку реєстрації ПН в ЄРПН незалежно від причин, у зв’язку з якими він був порушений. І винятків у цьому випадку для помилково складених ПН не містить.

Не врятує вас навіть «анулюючий» розрахунок коригування (із зазначенням причини — «Виправлення помилки») до такої «зайвої» ПН.

З одного боку, податківців зрозуміти можна — така позиція дозволяє сильно полегшити їм життя, адже дає можливість автоматично нараховувати штрафи порушникам, не вдаючись у подробиці.

Але, з іншого боку, погодитися з ними не можна. Адже штраф за порушення граничних строків реєстрації в ЄРПН застосовується тільки до тих ПН, які підлягають видачі покупцям. По суті, помилково складені ПН до такої групи не належать. Події, з настанням якої постачальник зобов’язаний виписати ПН, не було.

Ну а якщо не було підстав для складання ПН, то немає необхідності й видавати покупцю таку ПН. Виходить, що й штраф за затримку реєстрації такої ПН в ЄРПН тут буде безпідставним.

Зауважимо: відсутність/наявність відмітки в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) <…>» ПН не відіграє вирішальної ролі.

На жаль, за таку позицію доведеться боротися, можливо, навіть у суді.

Щоб уникнути такого клопоту, є один вихід — якщо вже реєструєте в ЄРПН «прострочену» ПН, то ще раз переконайтеся, що такі дії потрібні. Інакше можна отримати неприємний «бонус» у вигляді штрафу.