05.12.2016

Продаж автомобіля: пам’ятка для підприємців

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 10.11.16 р. № 7430/В/26-15-13-02-15

У листі, що коментується, столичні фіскали пояснили правила оподаткування доходів від продажу автомобіля.

Вони нагадали, що до доходу підприємця — платника єдиного податку не включаються отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності ( п.п. 1 п. 292.1 ПКУ)

Подібні доходи оподатковуються у загальновстановленому порядку, передбаченому для фізичних осіб ( ст. 173 ПКУ).

Отже, якщо фізична особа — підприємець продає своє власне рухоме майно (автомобіль), то дохід від такого продажу не включається до його єдиноподатного доходу та оподатковується в загальному порядку податком на доходи фізичних осіб.

Цей висновок справедливий, лише якщо продаж такого майна є разовою операцією. Якщо продаж рухомого майна носить систематичний характер, то така діяльність фізичної особи, на думку контролерів, є підприємницькою та повинна здійснюватися на загальній системі оподаткування відповідно до ст. 177 ПКУ.

Висновки контролерів цілком справедливі. Річ у тім, що для єдиноподатників груп 1 — 3 забороненим є продаж підакцизних товарів ( п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). А до таких товарів, серед іншого, належать автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше (автобуси), транспортні засоби для перевезення вантажів ( п. 215.1 ПКУ). Тому якщо підприємець займається систематичним продажем автомобілів, то йому не місце серед єдиноподатників. Детально про це читайте у «БТ», 2016, № 38, с. 19.