19.12.2016

Розрахунок платіжною карткою: заповнюємо Книгу обліку доходів

Яким чином фізособа-підприємець на загальній системі заповнює графу 2 Книги обліку доходів та витрат у разі застосування платіжної картки?

У разі застосування електронного платіжного засобу (платіжної картки) при проведенні розрахунків з використанням платіжного термінала, з’єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити обов’язкові реквізити, передбачені п. 6 розд. II Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.16 р. № 13, зокрема загальну вартість придбаних товарів (послуг).

Крім того, фізособа-підприємець зобов’язана щоденно друкувати на РРО фіскальні звітні чеки, в яких зазначається інформація про обсяг виконання розрахункових операцій ( п. 9 ст. 3 Закону про РРО). Їх підклеюють до Книги обліку розрахункових операцій, зареєстрованої на РРО.

У графі 2 Книги обліку доходів і витрат відображають суму доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок, до каси та/або отримані готівкою, суму заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід (пп. 5 та 6 Порядку, затвердженого наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481).

Враховуючи викладене вище, у разі застосування платіжної картки при проведенні розрахунків з покупцями товарів (робіт, послуг) фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування заповнює графу 2 Книги за підсумками робочого дня на підставі інформації, вказаної у фіскальних звітних чеках.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 104.08