01.02.2016

Операції з вугіллям: правила застосування касового методу

Лист ДФСУ від 22.01.16 р. № 2055/7/99-99-19-03-02-17

Законом України від 24.11.15 р. № 812-VIII (див. «БТ», 2016, № 3, с. 3) тимчасово, з 01.01.16 р. і до 01.07.17 р., було встановлено касовий метод визначення податкових зобов’язань (ПЗ) та податкового кредиту (ПК) для платників ПДВ, які здійснюють ( п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

• постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії;

• постачання вугілля та/або продуктів його збагачення за товарними позиціями 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Податківці у листі, що коментується, вирішили пролити світло на ці нововведення.

1. Хто потрапив до касовиків. Податківці справедливо зазначили: касовий метод, передбачений п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, застосовують лише платники ПДВ, які здійснюють постачання (у тому числі оптове) вищеперелічених товарів/послуг. Платники, які придбають вказані товари/послуги для використання у своїй діяльності (як господарській, так і негосподарській) та не здійснюють їх подальшого постачання, касовий метод не застосовують. Тобто такі платники ПДВ свій ПК формують у загальновстановленому порядку за правилом «першої події» на підставі отриманих ними податкових накладних (ПН), зареєстрованих в ЄРПН.

2. До яких операцій застосовується касовий метод. Податківці стверджують, що платники ПДВ застосовують касовий метод, запроваджений у  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, не щодо всіх без винятку операцій такого платника (саме це випливає із буквального прочитання цих положень ПКУ), а лише до операцій з електричною та/або тепловою енергією і вугіллям.

Тому контролери наголошують: при одночасному здійсненні операцій, які потрапили під касовий метод, та операцій з іншими товарами/послугами касовий метод визначення ПЗ не застосовується до «інших» операцій.

На наш погляд, такий підхід цілком справедливий, хоч і суперечить нормам ПКУ.

3. Перехідні операції. Вищезгаданий касовий метод почав діяти з 01.01.16 р., тому він поширюється лише на операції, за якими дата «першої події» припадає на 2016 рік.

Тобто якщо перераховані в  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ товари/послуги фактично були поставлені до 01.01.16 р., а оплата надходить після вказаної дати, то ПЗ на дату надходження коштів за такою операцією повторно не нараховуються та ПН не складаються. Річ у тім, що ПЗ за такими операціями були визначені на дату фактичного постачання таких товарів/послуг (за «першою подією»).

4. Порядок виникнення ПК. Податківці наполягають, що ПК за касовим методом платники ПДВ визначають як по операціях з придбання безпосередньо товарів/послуг, перерахованих у  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, так і щодо товарів/послуг, які використовуються для здійснення операцій з постачання електричної/теплової енергії та вугілля.

Такий висновок теж є цілком логічним. Адже порядок визначення ПК при формуванні собівартості «касових» товарів/послуг буде таким самим, як і порядок формування ПЗ при їх реалізації.

5. Розподіл ПК. Податківці наполягають, що при придбанні товарів/послуг, які одночасно призначені як для виконання операцій, що потрапляють під касовий метод, так і для здійснення інших операцій, касовий метод застосовується виключно в частині, пропорційній обсягу постачання товарів/послуг, які потрапляють під «касові» правила. Тобто при придбанні «подвійних» товарів/послуг формувати ПК платник має двома порціями:

• за «першою подією» для «інших» товарів/послуг;

• за сплатою коштів при придбанні товарів/послуг, перерахованих в  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ або пов’язаних з постачанням таких товарів/послуг.

Очевидно, що розподіл ПК за такими «подвійними» операціями потрібно проводити у таблиці 4 додатка Д7 до ПДВ-декларації.

Крім того, варто додати, що згідно з п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ операції з постачання вугілля та продуктів його збагачення до 01.07.17 р. звільнені від ПДВ.