15.02.2016

Декомунізація — перереєстрація: податківці підтвердили, що потрібно

Лист МГУ ДФС — Центрального офісу з обслуговування великих платників податків від 03.02.16 р. № 2375/10/28-10-06-11

«Великі» податківці приділили увагу питанню змін у документах підприємства в разі перейменування вулиці, на якій таке підприємство зареєстроване. Листом, що коментується, вони підтвердили нашу позицію, наведену у статті «Перейменували вулицю: дії підприємства»БТ», 2015,  51, с. 44).

По-перше, у зв’язку з перейменуванням населеного пункту або вулиці, на якій зареєстрована юридична особа, потрібно провести державну реєстрацію змін у порядку, визначеному Законом про держреєстрацію*. Цікаво, що в оновленому Законі про держреєстрацію немає норми, яка звільняє від сплати реєстраційного збору за внесення змін до даних про юрособу у зв’язку з декомунізацією, як це було в попередній редакції цього Закону. Вважаємо, що законодавці просто забули про таку «дрібницю», однак формально це може завадити безкоштовному переоформленню документів.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.03 р. № 755-IV.

По-друге, потрібно внести зміни до ліцензій на право роздрібної торгівлі алкоголем/тютюном ( ч. 31 ст. 15 Закону України від 19.12.95 р. № 481/95). При цьому орган, який видав ліцензію, на підставі заяви ліцензіата протягом 3 робочих днів видає нову ліцензію.

По-третє, змінити адресу господарської одиниці, яку зазначено в реєстраційному свідоцтві на ваш РРО за формою № 3-РРО та яка друкується в його фіскальному чеку (за формою № ФКЧ-1). Для цього протягом 5 робочих днів з дати зміни адреси подаєте податківцям за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву за формою № 1-РРО з відміткою «Перереєстрація» і зазначенням її причини (зміна адреси) і повертаєте своє реєстраційне свідоцтво.