Теми статей
Обрати теми

Перейменували вулицю: дії підприємства

Голенко Олександр, Шевчук Михайло, податкові експерти
Назву вулиці «прописки» офісу вашого підприємства «декомунізували»? Або, більше того, перейменували населений пункт? Ми розповімо, як діяти та куди «сурмити» в такій ситуації.

Найменування областей, районів, населених пунктів, районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топонімії населених пунктів, підприємств, установ, організацій, в яких використані імена або псевдоніми осіб, що обіймали керівні посади в комуністичній партії і т. д., і т. п., згідно з п.п. «є» п. 4 ст. 1 Закону про декомунізацію віднесені до символіки комуністичного тоталітарного режиму. Такі об’єкти потрібно перейменувати. Базовий строк для цього згідно з п. 6 ст. 7 Закону про декомунізацію — шість місяців з дня набуття чинності цим Законом, тобто не пізніше 20.11.15 р. Однак у деяких випадках передбачені додаткові строки для перейменування.

Держреєстратор

Як не крути, потрібно внести нову адресу до ЄДР. Вимог щодо строку внесення змін ані Закон про декомунізацію, ані Закон № 755* не встановлюють. Однак зволікати з цим не радимо, щоб уникнути неприємностей з контролюючими органами. Згадаємо ту ж «любов» податківців до «відсутності платника за місцем реєстрації».

* З 01.01.16 р. цей Закон буде викладено в новій редакції (див. с. 5 номера).

Якщо адреса місцезнаходження вказана в установчих документах юрособи, слід діяти згідно зі ст. 29 Закону № 755. Якщо не вказана — згідно зі ст. 19 цього самого Закону.

Нагадаємо: унесення змін до установчих документів юрособи оформляють окремими додатками або викладом установчих документів в новій редакції. Вважаємо, що при внесенні єдиної зміни підійде саме перший варіант. На титульній сторінці додатка до установчих документів роблять відмітку про те, що зазначені документи є невід’ємною частиною відповідних установчих документів (згідно з ч. 5 ст. 8 Закону № 755).

Адміністративний збір не сплачується за держреєстрацію змін, які вносяться до установчих доків юросіб у зв’язку зі зміною місцезнаходження, місця проживання ФОП внаслідок перейменування вулиць, провулків, проїздів тощо (ч. 2 ст. 10 Закону № 755). Водночас з юросіб справляється плата за оприлюднення повідомлення про зміну місцезнаходження (0,05 мінзарплати, що дорівнює 60,90 грн., — ч. 5 ст. 22 Закону № 755).

Далі в загальному порядку (абз. 4 ч. 1 ст. 6 Закону № 755) про внесені до ЄДР зміни завдяки держреєстратору автоматично (не пізніше наступного робочого дня) дізнаються органи статистики та фіскали з пенсійниками (як це зазначено в консультації з категорії 119.06 ЗІР ДФСУ). Плюс фонди соцстраху. Ви отримаєте від держреєстратора виписку з ЄДР — як підтвердження зміни вашої адреси всіма згаданими органами (ч. 10 ст. 19, ч. 15 ст. 29 Закону № 755).

Податківці

Про внесену до ЄДР зміну вашої адреси без вашої участі дізнаються фіскали як за основним, так і за неосновним місцем обліку — від держреєстратора. Звична форма № 4-ОПП давно вже є непотрібною.

ПДВ. Пункт 183.15 ПКУ говорить про необхідність проведення перереєстрації платника ПДВ у разі «зміни даних про платника податків, що стосуються податкового номера, та/або найменування (прізвища, імені та по батькові), та/або місцезнаходження (місця проживання) платника податку».

Для її проведення відповідно до п. 4.1 Положення № 1130 доведеться подати реєстраційну заяву (за формою № 1-ПДВ з відміткою «Перереєстрація») до контролюючого органу протягом 10 робочих днів, наступних за днем, коли змінилися дані про платника ПДВ, у цьому випадку — його місцезнаходження «на папері». На наш погляд, рахувати 10 днів потрібно від дати внесення змін до ЄДР.

Датою перереєстрації вважається останній день встановленого строку у 3 робочі дні з дати подання вами заяви (абз. 2 п. 4.2 Положення № 1130) або раніше — за вашим бажанням (абз. 3 п. 4.2 Положення № 1130).

Важливий нюанс! Аж до дати перереєстрації ви вказуєте свою стару адресу (п. 4.3 Положення № 1130) — зауважте! — у ПДВ-декларації і у ПН теж.

При цьому доцільно також подати запит на отримання витягу з реєстру платників податків. Його контролюючий орган відповідно до п. 183.11 ПКУ зобов’язаний надати безоплатно і беззаперечно протягом двох робочих днів, наступних за днем отримання такого запиту.

Форма № 20-ОПП. При зміні адреси тільки підприємства це повідомлення подавати не потрібно (оскільки фіскали про це довідаються безпосередньо від держреєстратора). Це підтверджує консультація в категорії 119.11 ЗІР ДФСУ. А от якщо змінилася адреса об’єкта оподаткування, то подати повідомлення таки потрібно, заповнивши рядок, що відповідає цьому об’єкту, таблиці таким чином у графах: «Код ознаки надання інформації» — поставити код «3»; «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» — вказати нову адресу об’єкта (причому, на відміну від інших ситуацій унесення змін, тут стару адресу не вказуйте на підставі примітки «***» до заголовка цієї графи).

У вказаній консультації фіскали приплели до цієї ситуації стандартні 10 робочих днів, відведені на подання первинної форми № 20-ОПП.

Ключі ЕЦП. Свого часу зміну адреси фіскали розглядали як підставу для переукладення такого договору! Навіть якщо ви фактично залишалися на території колишнього адміністративного району. Тепер податківці зазначають (див. категорію 135.03 ЗІР ДФСУ), що у разі зміни основного місця обліку новий договір не укладається. Діє договір з органом ДФСУ за попереднім основним місцем обліку.

Але знову ж таки це не зовсім наш випадок (у нашому договорі «сидить» уже неіснуюча адреса). Тому краще перестрахуватися.

РРО. Щоб замінити на нову ту адресу господарської одиниці, яка вказана в реєстраційному свідоцтві на ваш РРО за формою № 3-РРО і друкується в його фіскальному чеку (за формою № ФКЧ-1), дійте таким чином. Протягом 5 робочих днів з дати зміни адреси подаєте податківцям за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву за формою № 1-РРО з відміткою «Перереєстрація» і зазначенням її причини (зміна адреси) і повертаєте своє реєстраційне свідоцтво (див. також категорію 109.06 ЗІР ДФСУ).

Протягом двох робочих днів вам видадуть нове — з новою адресою!

Не забудьте після перепрограмування РРО на друкування цієї нової адреси переопломбувати його та отримати відповідну довідку про це. І аналогічним чином перереєстровувати КОРО.

ЮРЄП. Якщо ви юрособа — платник єдиного податку групи 3, то ситуація з перереєстрацією при зміні вашої адреси (податкової адреси), а можливо — і місця провадження діяльності — є аналогічною описаній для ПДВ-перереєстрації. З тією лише різницею, що ваші відомості (зокрема, про адресу податкової реєстрації) занесені до реєстру платників ЄП (п. 299.7 ПКУ) та у разі їх зміни можуть бути також змінені на підставі вашої заяви прямо в день її подання (п. 299.8 ПКУ). Отже, у цьому випадку не покладайтеся на «автомат ЄДР — ДФСУ», а подайте заяву самі.

У принципі, на цей випадок п. 298.6 ПКУ пропонує вам подати таку заяву разом з податковою декларацією за період, в якому змінилася ваша податкова адреса. І вже наступного дня, подавши запит в довільній формі, ви можете безоплатно отримати новий витяг з новою адресою.

Інші документи

Документи на нерухомість (не земділянки). Тут визначитися, як діяти, необхідно вам самим. З одного боку, діючі свідоцтва про право власності, про право на спадщину; договори купівлі-продажу, міни, дарування та інші правовстановлюючі документи вважатимуться діючими і після перейменування вулиці, на якій розташовані об’єкти нерухомості. Норми законодавства не висувають вимог щодо їх заміни.

З іншого боку, ніхто не забороняє вам унести зміни з власної ініціативи.

Дозвільні документи, ліцензії (неалкогольні). Якщо у вас є оформлений на стару адресу дозвіл або інший подібний документ, вам доведеться його переоформити. Для цього ви повинні протягом 5 робочих днів з дати внесення до ЄДР вашої нової адреси подати до відповідної інстанції заяву про це з додаванням наявного дозвільного документа (після закінчення цього строку він стане недійсним). І протягом 2 робочих днів вам видадуть новий документ, в якому буде вказана нова адреса (ч. 8 ст. 41 Закону № 2806).

Що стосується ліцензій (неалкогольних), то відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону про ліцензування ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у його документах, які додавалися до заяви про отримання ліцензії. Відповідно, якщо до заяви додавали документи, які в тому числі підтверджують місцезнаходження підприємства, то тоді орган ліцензування доведеться повідомити.

Для цього відведений строк, установлений ліцензійними умовами, але не пізніше ніж один місяць з дня настання таких змін.

Водночас у будь-якому разі не зовсім правильною виглядає ситуація, коли на самій ліцензії значиться «старе» місцезнаходження юрособи. Вважаємо, щоб виправити подібний недолік, ви можете з власної ініціативи звернутися до органу ліцензування.

Ліцензії на алкоголь/тютюн і місця зберігання. Усі ці ваші документи також слід переоформити — так зазначено в ч. 31 ст. 15 Закону № 481/95. Власне строк подання заяви «на зміни» законом не встановлений, але з урахуванням попередніх роз’яснень податківців безпечніше орієнтуватися на строк у 10 робочих днів.

Згідно з п. 4.3 Порядку № 251, якщо змінилася адреса власне підприємства або адреса місця зберігання алкогольних напоїв / тютюнових виробів (увага! — навіть якщо у цього місця взагалі інша адреса, не внесена до ЄДР!), то вам слід негайно подати фіскалам заяву про це — оскільки ні певний «строк подання» Порядком № 251 не встановлений, ні «хороших» консультацій із цього приводу немає. А ризик є!..

Фіскали ж повинні встигнути внести зміни та видати вам нову довідку протягом семи календарних днів (слід розуміти — з дати подання заяви).

Фонд соціального захисту інвалідів. З цим Фондом — окрема історія. Якщо у вашого підприємства після реєстрації (при досягненні кількістю працівників за основним місцем числа 8 і більше) змінилася адреса місцезнаходження, то згідно з абз. 4 п. 3 Порядку № 70 ви повинні подати заяву з додаванням копії виписки з ЄДР. Санкції за «неуточнення» адреси не передбачені.

Усе — геть усе. Уважно прошерстіть усі договори — і передусім ті, де адреса виступає істотною умовою, як-то адреса постачання вам або самовивозу від вас. І взагалі, усі папірці, де знайдете свою адресу, і всі інтернет-ресурси, де вона вказана. Про зміну адреси обов’язково повідомте письмово усіх контрагентів і ділових партнерів.

Документи та скорочення статті

Закон про декомунізацію — Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.15 р. № 317-VIII.

Закон № 755 — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV.

Положення № 1130 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

Закон про ліцензування — Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.15 р. № 222-VIII.

Закон № 2806 — Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.05 р. № 2806-IV.

Закон № 481/95-ВР — Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Порядок № 251 — Порядок ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання, затверджений наказом ДПАУ від 28.05.02 р. № 251.

Порядок № 70 — Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70.

ЄДР Єдиний держаний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі