15.02.2016

«Ми будували, будували…»: як ЖБК стати неприбутківцями

Лист ДФСУ від 15.01.16 р. № 1379/7/99-99-19-02-02-17

Правила перебування у статусі неприбуткової організації (НПО) за минулий рік неодноразово змінювалися. Про те, як неприбутківцям відзвітувати за підсумками 2015 року, ви довідалися з нашої статті «Неприбутковий» звіт: граємо у «Що? Де? Коли»? // «БТ», 2016,  5, с. 3. Також корисним буде матеріал на с. 44 цього номера.

У листі, що коментується, ДФСУ нагадує один нюанс, який дозволяє житлово-будівельним кооперативам (ЖБК) бути НПО: ЖБК придбавають статус неприбутковості з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому згідно із законом прийнято в експлуатацію закінчений будівництвом житловий будинок, і при цьому такий житловий будинок споруджував або придбавав цей ЖБК.

Об’єкти I — III категорій складності здаються в експлуатацію на підставі декларації про готовність об’єкта до експлуатації, а IV і V — на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації (п. 3 постанови КМУ «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» від 13.04.11 р. № 461).

Зверніть увагу! ЖБК для перебування у статусі НПО втрачає право здійснювати будівництво інших об’єктів.

Водночас ЖБК може надалі переоформитися на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). При цьому ОСББ також є неприбутковими організаціями ( п.п. 133.4.6 ПКУ).

Що стосується ЖБК, унесених до Реєстру НПО станом на 01.01.15 р., то для підтвердження права перебування в ньому вони зобов’язані додатково подати до контролюючого органу документи, що підтверджують прийняття в експлуатацію для подальшого обслуговування житлового будинку, який споруджувався або отримувався ЖБК, а також відсутність здійснення таким ЖБК іншого будівництва. Інакше вони зобов’язані будуть подати «неприбутковий» звіт і розрахувати суму податку на прибуток.