11.01.2016

«Закордонні» трудові посередники: нові Ліцензійні умови

Постанова КМУ від 16.12.15 р. № 1060 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном»

Кабмін затвердив Ліцензійні умови для трудових посередників на працевлаштування за кордоном*. Ліцумови встановлюють вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, а також вичерпний перелік вимог щодо провадження цієї госпдіяльності.

* Закон України від 05.11.15 р. № 761-VIII узаконив трудову міграцію («БТ», 2015, № 48, с. 4).

Провадити госпдіяльність трудові посередники можуть тільки на підставі зовнішньоекономічного договору з іноземним суб’єктом господарювання (роботодавцем) і письмового договору з клієнтом (претендентом). Невід’ємною частиною договору є посвідчена копія погодженого проекту трудового договору. Надання посередницьких послуг оформляється актом наданих послуг, підписаним обома сторонами.

У Ліцумовах прописані вимоги до приміщення, в якому проводиться посередницька діяльність. Зокрема, біля входу потрібно розмістити інформацію про найменування посередника та режим роботи, а у приміщенні — більш детальну інформацію про посередника (повне найменування, копію виписки з Єдиного держреєстру юросіб і ФОП, копію ліцензії, перелік країн, в яких посередник може працевлаштовувати претендентів, книгу відгуків і пропозицій).

Також затверджені форми Заяви на отримання ліцензії, Опису документів, що додаються до заяви, Відомостей про місце провадження госпдіяльності, Заяви про переоформлення ліцензії, Журналу єдиного обліку клієнтів.

Постанова діє з 23.12.15 р.