18.01.2016

Внутрішні переселенці: є новації

Законодавці дещо відкоригували вимоги до реєстрації внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО). Відповідні зміни внесено до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.14 р. № 1706-VII.

До ВПО належать не тільки громадяни України, а також іноземці або особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах і мають право на постійне проживання.

Швидкість видачі довідки ВПО тепер залежить від наявності/відсутності прописки на території внутрішнього переселення (Донбас, Крим): є прописка — довідка видається в день подання заяви, немає прописки — потрібно подавати докази проживання. При цьому з’явилися дві додаткові підстави для відмови у видачі довідки, пов’язані з відсутністю прописки та доказів.

Також уточнили: якщо ВПО повертається на покинуте місце проживання, про це потрібно повідомити до підрозділу соціального захисту, який видав довідку, не пізніше ніж за 3 дні до від’їзду.

Крім цього, у перспективі черговий крок до електронізації даних: планують створити єдину інформаційну базу даних про ВПО. Строки не зазначені.

(Закон України від 24.12.15 р. № 921-VIII, діє з 13.01.16 р.)