№3

Бухгалтерський тиждень, січень, 2016/№ 3 Інші номери журналу ›
  • «Вугільна» ПДВ-пільга: правила застосування Закон України від 24.11.15 р. № 812-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу та забезпечення стабільності розрахунків підприємств енергетичної галузі»
  • Електронне адміністрування ПДВ: наздогнати та перегнати ПКУ Постанова КМУ від 30.12.15 р. № 1177 «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість»
  • Імпорт і постачання ліків: як застосувати ПДВ-пільгу Постанова КМУ від 02.12.15 р. № 1153 «Про затвердження Порядку ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів, медичних виробів, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість»
  • Старий спецрежимний ПДВ-рахунок: діє й у 2016 році Лист ДФСУ від 05.01.15 р. № 203/7/99-99-19-03-02-17
  • «Прибуткова» декларація: підказки для звіту за 2015 рік Лист ДФСУ від 04.01.16 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17
  • Індекс інфляції за грудень 100,7 % За даними Держслужби статистики, індекс споживчих цін на товари і послуги (він же індекс інфляції) у грудні 2015 року порівняно з листопадом 2015 року становить 100,7 %. У цілому за рік індекс інфляції становить 143,3 %.
  • Небанківські обмінники валют: нові вимоги Нацбанк посилив вимоги до небанківських фінустанов, які проводять валютно-обмінні операції.
  • Внутрішні переселенці: є новації Законодавці дещо відкоригували вимоги до реєстрації внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО). Відповідні зміни внесено до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.14 р. № 1706-VII.
  • Календар тижня
  • «Велика» фінзвітність за 2015 рік: складаємо легко Подання фінзвітності за 2015 рік уже не за горами. Особливих «фінзвітних» нововведень 2015-й рік нам, на щастя, не підніс, а ось її статус для платників податку на прибуток істотно зріс. Адже тепер податок на прибуток безпосередньо розраховують за бухобліковими даними, тому будь-які прорахунки впливають і на податковий облік. Утім, хвилюватися не варто — ми розповімо вам про те, як правильно скласти річну фінзвітність.
  • Фінзвітність за 2015 рік: порядковий алгоритм (ч. 1) Для того, щоб ви могли легко скласти річну звітність, ми підготували зручні таблиці-довідники з детальним описом інформації, що відображається в кожному рядку звітних форм.
  • Фінзвітність за 2015 рік: порядковий алгоритм (ч. 2)
  • «Один раз в год … один лишь раз»: стаємо квартальним платником ПДВ Почався 2016 рік, і знову виток змін до ПКУ. А далі, як завжди, з’являться детальні роз’яснення та уточнення, доопрацювання і знову зміни. Можна зазначити, що це вже традиція — з настанням звітного року «покращувати» головний Кодекс країни. Але хочемо застерегти — у цьому вирі нововведень можна легко забути про «старі» дрібниці. Наприклад, подати заяву про вибір квартального звітного періоду з ПДВ. Хто може скористатися такою можливістю в новому році і що для цього потрібно зробити — про це й розповість наша стаття.
  • На межі, або Як січень 2016-го з груднем 2015-го виплатами мінялися Зміна з 01.01.16 р. ставок ПДФО і ЄСВ, а також зникнення утримань з ЄСВ закономірно призвели до появи запитань щодо оподаткування так званих «перехідних» виплат. За якою ставкою ПДФО оподатковувати лікарняні, нараховані в січні 2016 року за дні хвороби у грудні минулого року? Як бути з відпускними, нарахованими у грудні 2015 року за дні відпустки в січні? Що робити, якщо у працівниці відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами почалася у грудні, а вона принесла листок непрацездатності тільки в січні 2016 року? Про те, як діяти бухгалтеру в тих чи інших «перехідних» ситуаціях, ми поговоримо в цій статті.
  • Індексуємо зарплату за січень 2016 року Як сніг на голову впали нам нові правила індексації грошових доходів з 1 грудня 2015 року. У січні-2016 законодавці додали свіжих новинок до механізму індексації. Що тепер у нас із зарплатною індексацією за січень 2016 року? Давайте розбиратися разом.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати в січні 2016 року Якщо роботодавець-боржник виплачує працівнику зарплатний борг, то він повинен на додачу до нього нарахувати й компенсацію зарплати за затримку її виплати, розмір якої залежить від індексу інфляції. Держстат опублікував індекс споживчих цін за грудень 2015 року (100,7 %). Як цей показник вплине на суму грудневої компенсації зарплати за затримку її виплати, розглянемо нижче.
  • Одна пільгова операція за рік — чи потрібно розраховувати ЧВ? Чи потрібно розраховувати показник ЧВ і подавати додаток Д7 до ПДВ-декларації, якщо протягом року підприємством була проведена всього одна пільгова операція (ПДВ не розподіляли)?
  • Чи подавати Відомість розподілу чисельності працівників до «нещасного» Фонду? Чи потрібно подавати до Фонду соціального страхування від нещасних випадків Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (далі — Відомість)?
  • Як єдиноподатнику-пенсіонеру повернути переплату з ЄСВ Підприємець на єдиному податку в середині вересня 2015 року вийшов на пенсію за віком. Він не знав, що може скористатися звільненням від сплати ЄСВ «за себе», наданим ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ. Тому продовжував сплачувати ЄСВ по грудень 2015 року включно. Чи може тепер єдиноподатник повернути переплату з ЄСВ і якщо так, то починаючи з якого місяця?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі