18.01.2016

«Один раз в год … один лишь раз»: стаємо квартальним платником ПДВ

Почався 2016 рік, і знову виток змін до ПКУ. А далі, як завжди, з’являться детальні роз’яснення та уточнення, доопрацювання і знову зміни. Можна зазначити, що це вже традиція — з настанням звітного року «покращувати» головний Кодекс країни. Але хочемо застерегти — у цьому вирі нововведень можна легко забути про «старі» дрібниці. Наприклад, подати заяву про вибір квартального звітного періоду з ПДВ. Хто може скористатися такою можливістю в новому році і що для цього потрібно зробити — про це й розповість наша стаття.

Хто ці щасливці?

Скажемо одразу — їх коло сильно обмежене. Для більшості платників ПДВ звітним періодом є календарний місяць ( п. 202.1 ПКУ).

Для того щоб потрапити до лав обраних, яким дозволено звітувати один раз на квартал, необхідно відповідати вимогам п. 202.2 ПКУ і  п. 2 розд. II Порядку № 966*.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 23.09.14 р. № 966.

На сьогодні такими щасливцями залишилися тільки платники єдиного податку (ЄП).

Зрозуміло, у цьому випадку йдеться про тих єдиноподатників, які є платниками ПДВ. У 2016 році до них належать:

1) юрособи і ФОП, які працюють у групі 3 і сплачують ЄП за ставкою 3 % від суми отриманого доходу;

2) сільгосппідприємства, які працюють на ЄП у групі 4.

Процедура переходу

Для того щоб перейти на квартальний звітний період або продовжити застосовувати його у 2016 році, необхідно подати Заяву про вибір квартального податкового періоду (далі — Заява) разом з декларацією за результатами останнього податкового періоду календарного року ( п. 3 розд. II Порядку № 966). Тому:

• «місячним» платникам ПДВ таку Заяву необхідно подати у складі ПДВ-декларації за грудень 2015 року. Тобто до 20.01.16 р.;

• сьогоднішнім «квартальникам» — у складі ПДВ-декларації за IV квартал 2015 року. Тобто до 09.02.16 р.

Зауважте: із зазначеного можна зробити два висновки:

1. Жодних винятків для платників ПДВ, які минулого року отримали «поквартальну пільгу», п. 3 розд. II Порядку № 966 не робить. Тому подавати Заяву доведеться всім:

• як бажаючим стати «квартальниками» уперше;

• так і тим із них, хто вже випробував себе в цій ролі.

2. Новозареєстровані платники ПДВ не можуть у першому ж звітному періоді перейти на квартальну звітність.

Якщо ви не належите до останніх, тоді сміливо заповнюйте Заяву. Її форму ви знайдете в  Порядку № 966 (додаток 1). До речі, про те, що у складі декларації ви подасте Заяву, не забудьте поставити відповідну відмітку наприкінці ПДВ-декларації.

Увага! Якщо будучи «квартальним» платником, ви цього не зробите, то з січня (першого звітного періоду наступного календарного року) ви зобов’язані будете перейти на місячний звітний період ( п. 3 розд. II Порядку № 966).

Заповнити Заяву не становитиме труднощів. Крім звичайних даних, характерних для ПДВ-звітності (найменування контролюючого органу, найменування самого заявника, його податкової адреси тощо) в його заголовній частині, досить зазначити ставку ЄП, яку ви сплачуєте як платник ЄП.

Так, платникам ЄП групи 3 слід зазначити «, платникам ЄП групи 4 — залишити поле незаповненим.

Наприкінці залишиться внести дату подання. От і все.

Якщо жодних претензій з боку податківців до вашої Заяви не буде — квартальний податковий період для вас почнеться з першого податкового періоду наступного календарного року. Тобто з першого кварталу 2016 року.