11.07.2016

Помилилися в обов’язкових реквізитах податкової накладної — чекайте на повідомлення «ПН»

Наказ Мінфіну від 23.05.16 р. № 498 «Про затвердження Змін до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків»

Наказом, що коментується, Мінфін затвердив зміни до Порядку № 1204*.

* Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.15 р. № 1204.

Головним його нововведенням стала поява податкового повідомлення-рішення (ППР) за формою «ПН».

Увага! Таку форму контролери використовуватимуть у разі виявлення помилок в обов’язкових реквізитах податкової накладної, передбачених п. 201.1 ПКУ.

Крім цього, Мінфін:

1. Уніс незначні корективи до ППР:

за формою «Р».

Тут він лише уточнив — у цій формі ППР вказуються ті штрафні санкції, які були нараховані за результатами перевірки, під час якої і було виявлено завищення чи заниження податкових зобов’язань;

за формою «С».

Ця форма використовуватиметься у разі застосування штрафів та/або пені за порушення норм іншого законодавства (крім ПКУ), контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД).

Відповідно, у тексті ППР додали згадку про порушення у сфері ЗЕД.

2. Доповнив Порядок № 1204 ще однією формою ППР — ППР за формою «ПС» (новий додаток 11).

Використовуватися вона буде в разі застосування штрафів за порушення податкового законодавства у випадках, які не охоплюють інші ППР.

Очевидно, що це будуть порушення, які стосуються складання та реєстрації акцизних накладних.

Наказ набуває чинності 12.07.16 р.