11.07.2016

Інвестиційна нерухомість у податковому обліку високодохідників

Лист ДФСУ від 07.06.16 р. № 12522/6/99-99-15-02-02-15

Податківці пояснили, як метод оцінки інвестиційної нерухомості* впливає на розрахунок податку на прибуток.

* Інвестиційна нерухомість — земельні ділянки, будівлі, споруди утримувані з метою отримання орендних платежів ( п. 4 П(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість»).

1. Якщо інвестиційна нерухомість оцінена за справедливою вартістю, то підприємства, які застосовують податкові різниці:

• на суму уцінки такого об’єкта, що перевищує суму раніше проведеної дооцінки, будуть збільшувати фінрезультат ( п.п. 141.2.1 ПКУ).

До відома! Зважаючи на це, перша уцінка, проведена протягом звітного періоду після переведення операційної нерухомості до складу інвестиційної, вважається такою, що перевищує попередні дооцінки, а тому на суму такої уцінки слід збільшити фінрезультат до оподаткування;

• коригувати фінрезультат до оподаткування на різниці, які формуються при нарахуванні амортизації, не потрібно. Річ у тім, що якщо об’єкт інвестиційної нерухомості оцінено за справедливою вартістю, то він не підлягатиме амортизації згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби», а отже, коригувати нічого.

2. Якщо інвестнерухомість оцінена за первісною вартістю, то підприємства, які застосовують податкові різниці, будуть застосовувати ті ж податкові різниці, що притаманні й основним засобам. Тобто на суму нарахованої амортизації за бухправилами на об’єкт інвестнерухомості слід збільшити фінрезультат до оподаткування ( п. 138.1 ПКУ) та зменшити його на суму амортизації, розрахованої відповідно до п. 138.3 ПКУ (п. 138.2 ПКУ).

Те ж саме стосується продажу та ліквідації об’єкта інвестиційної нерухомості, що оцінюється за первісною вартістю ( ст. 138 ПКУ).