11.07.2016

За рішенням суду заборгованість не стягнуто: чи коригувати фінрезультат

Лист ДФСУ від 15.06.16 р. № 13363/6/99-99-15-02-02-15

У листі, що коментується, податківці пояснили, чи потрібно коригувати фінансовий результат до оподаткування на суму не стягнутої судом дебіторської заборгованості за умови, що резерв сумнівних боргів уже вичерпано.

Спочатку контролери нагадали, що у випадку, коли підприємство списує понад резерв сумнівних боргів заборгованість, яка:

відповідає ознакам, передбаченим у п.п. 14.1.11 ПКУ (є безнадійною), то ви її списуєте з активів на інші операційні витрати і не проводите жодних коригувань, тобто збільшувати чи зменшувати фінрезультат до оподаткування не потрібно;

не відповідає ознакам, передбаченим у п.п. 14.1.11 ПКУ (не є безнадійною з точки зору ПКУ), то така заборгованість списується на витрати періоду, а фінрезультат до оподаткування вам слід відкоригувати — збільшити на суму витрат від списання такої дебіторської заборгованості.

Що ж стосується випадку винесення постанови про повернення виконавчого документа у зв’язку з відсутністю майна боржника, то контролери постановили, що нестягнута заборгованість за такою постановою вважається безнадійною. Про це прямо вказано у п.п. «є» п.п. 14.1.11 ПКУ. Тому якщо вам надійшла така постанова, а ліміт резерву сумнівних боргів скінчився, то сміливо відносьте суму такої заборгованості до складу витрат і не проводьте жодних коригувань фінрезультату.

Цей висновок стосується і банків, яким повернуто без виконання виконавчий документ про стягнення з позичальника сум боргу за раніше ухваленим судовим рішенням та винесено постанову про закінчення виконавчого провадження.