11.07.2016

Як погасити податковий борг у СЕА

Який порядок погашення податкового боргу з ПДВ, що виник у зв’язку з браком грошових коштів на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА)?

Податковий борг — це сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання ( п.п. 14.175 ПКУ).

Як свідчить п. 19 Порядку № 569*, суми ПДВ, зазначені у ПДВ-декларації, повинні перераховуватися до бюджету та/або на поточний рахунок платника — сільськогосподарського підприємства виключно з ПДВ-рахунка платника ПДВ.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Джерелом для такої сплати є, зокрема, суми коштів, які обліковуються в СЕА ( п. 87.1 ПКУ).

Якщо ж коштів на ПДВ-рахунку бракує (п. 22 Порядку № 569):

• платник ПДВ у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань (ПЗ), перераховує на ПДВ-рахунок необхідні кошти зі свого поточного рахунка;

• Казначейство відповідно перераховує кошти до бюджету в межах їх залишку на ПДВ-рахунку.

Залишок же узгоджених ПЗ, не сплачений до бюджету та/або на поточний рахунок платника ПДВ, погашається у міру перерахування грошових коштів на ПДВ-рахунок (п. 22 Порядку № 569).

Висновок: для погашення податкового боргу з ПДВ, що виник у СЕА, платник ПДВ повинен поповнити свій ПДВ-рахунок. У міру надходження коштів на такий рахунок Казначейство перерахує їх до бюджету та зарахує в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ. Напряму (оминаючи ПДВ-рахунок) погашати податковий борг з ПДВ не можна.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.08