18.07.2016

Надмірно сплачені кошти з ПДВ: повернути — повернеш, але ліміт не збільшиш

Лист ДФСУ від 09.06.16 р. № 12802/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, ДФСУ розглянуло можливість збільшення реєстраційного ліміту (РЛ) на суму надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ у разі їх повернення на ПДВ-рахунок.

На жаль, висновок є невтішним — на сьогодні такі суми розміру РЛ не збільшують. І тут не посперечаєшся.

Адже до таких коштів відносять ті переплати з ПДВ, які утворилися у вас на бюджетному рахунку в результаті подання уточнюючих розрахунків або надмірної сплати на бюджетний рахунок, наприклад, штрафних санкцій або пені.

А з 01.01.16 р. повернути їх можна тільки одним способом — дотримуючись процедури, прописаної в п. 43.4 ПКУ, і виключно на ПДВ-рахунок (див. «БТ», 2016, 1-2, с. 32).

Але, як не дивно, у формуванні суми РЛ за рахунок показника ΣПопРах беруть участь лише два види надходжень на електронний ПДВ-рахунок ( п. 2001.3 ПКУ):

• з власного поточного рахунка платника ПДВ з метою збільшення РЛ та/або сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ;

• з рахунків, відкритих у Казначействі платникам, які поставляють комунальні послуги, для проведення розрахунків щодо погашення заборгованості з податку за рахунок субвенцій з держбюджету.

Повернення з бюджетного рахунка надміру сплачених сум до цього переліку не входить.

І поки нардепи не внесуть відповідних змін до ПКУ, суми надміру сплачених грошових коштів не зможуть збільшити РЛ.

Але попереджаємо! Якщо ви захочете повернути такі кошти з ПДВ-рахунка на свій поточний рахунок, показник ∑ПопРах вам зменшать вже на дату подання додатка Д4. І це, до речі, чітко прописано в п. 2001.6 ПКУ.