25.07.2016

Єдиний податок і РРО: як податківці контролюватимуть суму доходу

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.07.16 р. № 439 «Про затвердження Порядку здійснення органами доходів і зборів контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами — підприємцями) обсягу доходу, визначеного пунктом 296.10 статті 296 Податкового кодексу України»

Постановою, що коментується, Кабмін затвердив Порядок контролю за досягненням підприємцями − платниками єдиного податку груп 2 і 3 обсягу доходу, який змушує їх застосовувати РРО (1 млн грн. за календарний рік).

Податківці будуть збирати інформацію з усіх доступних їм джерел:

• від платників податків та податкових агентів;

• від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та Нацбанку. Мова йде про дані щодо отриманих ліцензій, дозволів, патентів, щодо експортних та імпортних операцій;

• від банків, інших фінансових установ (про наявність та рух коштів на рахунках платника податків);

• від органів влади інших держав, міжнародних організацій або нерезидентів.

Для отримання інформації контролери будуть:

1) використовувати наявні у них дані декларацій, звітів тощо;

2) звертатися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин з письмовим запитом про надання податкової інформації;

2) проводити зустрічні звірки даних;

3) проводити (за наявності підстав) документальні позапланові перевірки та фактичні перевірки (перелік підстав для таких перевірок наведено у пп. 78.1.1 — 78.1.18 та 80.2.1 — 80.2.7 ПКУ).

Постанова, що коментується, набирає чинності з дня опублікування.