25.07.2016

Оренда виділених інтернет-серверів у нерезидента: чи буде ПДВ

Лист ДФСУ від 29.06.16 р. № 14156/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, податківці акцентували увагу на тому, що порядок обкладення ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця постачання таких послуг. Правила визначення місця постачання для кожного конкретного виду операцій прописано в ст. 186 ПКУ. Це може бути:

• як місце фактичного надання послуг;

• так і місце реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг.

Послуга з оренди виділеного сервера мережі Інтернет — це фактично послуга з оренди серверного обладнання, яке є в орендодавця і має постійне підключення до мережі Інтернет.

Проаналізувавши норми ЦКУ, контролери дійшли висновку: сервер підпадає під поняття рухомих речей (п. 2 ст. 181 ЦКУ).

Тобто тут у дію вступає п.п. «г» п. 186.3 ПКУ. Згідно з ним місцем постачання послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна (крім транспортних засобів та банківських сейфів) вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання (у разі відсутності такого місця — місце постійного або переважного його проживання).

Отримувачем послуг у цьому випадку виступає резидент — платник ПДВ. Тому місцем постачання послуг буде митна територія України. Тобто операція підпадає під обкладення ПДВ. Резидент же стає особою, відповідальною за нарахування (за ставкою ПДВ 20 %) і сплату податку до бюджету.

На дату складання податкової накладної отримувач послуг набуває права сформувати податковий кредит за такою операцією.

Зверніть увагу! Навіть якщо отримувач таких послуг — неплатник ПДВ, він зобов’язаний сплатити ПДВ з «нерезидентних» послуг до бюджету (пп. 180.2 і 208.4 ПКУ). Ці суми він зобов’язаний задекларувати у Розрахунку, форму якого затверджено наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.