25.07.2016

Перші кроки для скасування алкозвітності

Держрегуляторна служба, проаналізувавши норми діючого законодавства, постановила, що подання роздрібними торговцями звіту за формою № 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та № 1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» порушує принципи державної регуляторної політики, а саме доцільності та збалансованості.

Справа в тім, що ці форми звітності викликають у суб’єктів господарювання низку невирішених проблем, зокрема, пов’язаних із складністю заповнення звітних форм, неможливістю їх коригування та надмірними фінансовими санкціями за допущення помилок при заповненні такої звітності, що, в свою чергу, призводить до невиправданого адміністративного, а також фінансового навантаження на суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і ліцензії на виготовлення та оптову торгівлю тютюновими виробами.

Тому Держрегуляторна служба пропонує Мінфіну скасувати вищезгадані форми та норми, якими передбачається їх подання.

Крім того, Держрегуляторна служба зазначає: якщо Мінфін цього не зробить у двомісячний строк із дня прийняття такого рішення, то дію наказу, яким затверджено форму звітів № 1-РА та № 1-РТ, буде зупинено Законом України від 11.09.03 р. № 1160-IV. Двомісячний строк спливає на початку вересня 2016 року.

(Рішення Держрегуляторної служби від 04.07.16 р. № 8)