25.07.2016

Коригування операцій з придбання товарів без ПДВ

Чи підлягає відображенню в декларації з ПДВ та в її додатку 1 коригування обсягів придбання без ПДВ (в тому числі за нульовою ставкою)?

До податкового кредиту належать суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема, з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг (п. 198.1 ПКУ).

При цьому всі обсяги придбаних товарів/послуг відображаються в розд. ІІ податкової декларації з ПДВ, форма та порядок заповнення якої затверджені наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Відповідно до п. 4 розд. V Порядку № 21 до розд. II «Податковий кредит» включаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) за нульовою ставкою та/або без ПДВ (рядок 10.3 податкової декларації з ПДВ) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України.

Коригування податкового кредиту відображається у рядку 12 декларації.

При заповненні рядка 12 обов’язковим є подання додатка 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ (Д1)» (далі — додаток 1), що заповнюється в розрізі контрагентів.

За формою додатка 1 коригування податкового кредиту згідно зі ст. 192 ПКУ відображається у таблиці 2 цього додатка. При цьому виходячи зі змісту таблиці 2 відображенню підлягають лише операції з придбання з ПДВ, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставкою 7 %.

Отже, коригування обсягів придбання без ПДВ (в тому числі і за нульовою ставкою) відображенню у декларації не підлягають.