25.07.2016

Сплата роздрібного акцизу при втраті чи знищенні пального

Чи оподатковується акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів обсяг пального, яке знищено, втрачено або використано для власних потреб?

Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами — це, зокрема, фізичний відпуск з автозаправної станції (далі — АЗС) та/або автомобільної газозаправної станції (далі — АГЗС) товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 ПКУ, незалежно від форми розрахунків (п.п. 14.1.212 ПКУ).

Фізичний відпуск з АЗС та/або АГЗС пального — це здійснення заправки автомобілів моторним паливом або зрідженим вуглеводневим газом через паливо-, масло- та газороздавальні колонки (пп. 34 та 35 Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджених постановою Кабміну від 20.12.97 р. № 1442).

З урахуванням зазначеного підлягають обкладенню акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів операції з фізичного відпуску пального через АЗС та/або АГЗС незалежно від форм розрахунків та напрямку його використання (у тому числі використаного для власних потреб).

Якщо фізичний відпуск пального не здійснювався через АЗС та/або АГЗС, то такий обсяг пального не обкладається роздрібним акцизом.

Якщо після фізичного відпуску пального через АЗС та/або АГЗС (що підтверджено даними спеціалізованої комп’ютерно-касової системи) відбулась втрата такого пального, то такий обсяг пального підлягає обкладенню акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів. Обсяг пального, втраченого до фізичного відпуску пального через АЗС та/або АГЗС, обкладенню акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів не підлягає.