13.06.2016

Приєднуємо підприємство: дивідендні аванси згорають

Лист ДФСУ від 16.05.16 р. № 10576/6/99-99-15-02-02-15

Один із способів ліквідації підприємства — приєднання його до іншого підприємства. При цьому у платника податків, що ліквідується, можуть залишитися борги або переплати, а також невраховані у зменшення податку на прибуток суми сплачених дивідендних авансів.

У листі, який коментується, податківці нагадують, що підприємство, яке ліквідується, повинне самостійно скласти податкову декларацію з податку на прибуток за звітний період, на який припадає дата його приєднання, а також провести розрахунки з бюджетом.

А як же бути із залишком неврахованих дивідендних авансів? Чи можна цей залишок «забрати» підприємство-правонаступник? На жаль, податківці проти.

Є, звичайно, у ПКУ зачіпка — п. 98.9 ПКУ. Згідно з цим пунктом, якщо сума надміру сплачених грошових зобов’язань або невідшкодованих податків і зборів платника податків перевищує суму грошових зобов’язань або податкового боргу за іншими податками, сума перевищення переходить у розпорядження правонаступників такого платника податків пропорційно його частці в майні, що розподіляється, згідно з розподільчим балансом або передавальним актом.

Але, от невдача, на думку фіскалів, сума сплачених дивідендних авансових внесків з податку на прибуток не призводить до виникнення надміру сплаченої суми грошового зобов’язання. А отже, п. 98.9 ПКУ застосувати не можна і правонаступник не може зменшити податкове зобов’язання з податку на прибуток на суму дивідендних авансів, які платник податків, що ліквідується, не врахував у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток.