№24

Бухгалтерський тиждень, червень, 2016/№ 24 Інші номери журналу ›
  • Госпсуб’єктам із зони АТО: оновлено обмеження та пільги Закон України від 17.05.16 р. № 1365-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» щодо безперешкодної діяльності органів місцевого самоврядування»
  • Валютні обмеження: продовження & послаблення Постанова Правління НБУ від 07.06.16 р. № 342 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»
  • Розкрадання основних засобів: ДФСУ «за» нарахування ПДВ Лист ДФСУ від 27.05.16 р. № 11679/6/99-95-42-01-15
  • Індексація оренди держмайна: Фонд підтвердив зупинення Лист Фонду держмайна України від 11.04.16 р. № 10-16-6583
  • Електронний проїзний квиток: чи відшкодовувати витрати на відрядження? Лист ДФСУ від 23.05.16 р. № 5331/М/99-99-13-02-03-14
  • Інтернет-торгівля та РРО: свіжі поради від ДФСУ Лист ДФСУ від 23.05.16 р. № 5295/К/99-99-22-07-03-14
  • Приєднуємо підприємство: дивідендні аванси згорають Лист ДФСУ від 16.05.16 р. № 10576/6/99-99-15-02-02-15
  • Видобуток корисних копалин: під забороною для платників єдиного податку Лист ДФСУ від 27.05.16 р. № 11675/6/99-95-42-01-15
  • Продавець-касир передає зміну: чи потрібно друкувати Z-звіт Лист МГУ ДФС ЦО з ОВП від 22.04.16 р. № 8991/10/28-10-01-3-11
  • Декомунізація-перереєстрація: Мін’юст проти ДФСУ Лист Мін’юсту України від 12.05.16 р. № 16606/10776-0-33-16/8, Лист ДФСУ від 13.04.16 р. № 8277/6/99-99-22-07-03-15
  • Травневий індекс інфляції — 100,1 % За даними Держслужби статистики, індекс споживчих цін на товари та послуги (він же індекс інфляції) у травні 2016 року порівняно з квітнем 2016 року склав 100,1 %.
  • Скарги у сфері держреєстрації: є зміни Унесено зміни до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Так, заявник може відкликати подану скаргу на будь-якому етапі її розгляду. У такому разі скарга залишається без розгляду.
  • Фіскали не допоможуть визначити операцію контрольованою Податківці повідомили, що ПКУ не передбачає право органів ДФС на проведення аналізу операцій платника податків за його запитом з метою підтвердження або спростування відповідності контрольованої операції. Простіше кажучи, на допомогу у визначенні конкретної операції контрольованою від фіскалів не сподівайтеся.
  • Календар тижня
  • Банк збанкрутів: облікові наслідки у клієнта-юрособи Число проблемних банків нестримно зростає. На жаль, клієнти не завжди встигають зорієнтуватися і своєчасно забрати свої гроші з банку. У результаті гроші зависають і нерідко пропадають. Зрозуміло, що ці втрати потрібно відобразити в обліку. Про це і йтиметься у статті.
  • «Махайте на мене, махайте!»: кліматична техніка для працівників Ось і настало літо. Дні все теплішають, і скоро ми усі шукатимемо осередок прохолоди. Прохолода в робочому приміщенні підвищує працездатність і просто піднімає настрій як персоналу, так і клієнтів. Створення ж такого мікроклімату входить до обов’язків роботодавця в межах охорони праці. Сьогодні нагадаємо правила обліку кліматичної техніки (кондиціонерів і вентиляторів).
  • Безповоротна фіндопомога: подарунок чи пожертва Постійні правки у ПКУ тримають бухгалтера в тонусі, навіть якщо зміни стосуються тільки визначень термінів. За вітчизняною традицією останнім надається ледь не першорядне значення, яке, так би мовити, класифікує та визначає податкові наслідки. Розберемося з терміном «безповоротна фінансова допомога», що звучить фатально, але загалом є податково-позитивним.
  • Відрядження: відшкодовуємо добові Сьогодні навряд чи знайдеться підприємство, яке жодного разу не стикалося з необхідністю направлення працівників у відрядження. Адже ніякі суперсучасні засоби комунікації (електронна пошта, відеоконференцзв’язок, IP-телефонія) не замінять особистої присутності фахівця на будівельному об’єкті, на переговорах з постачальником або замовником, на важливій нараді чи конференції. У цій публікації ми надамо відповідь на найбільш поширені запитання, пов’язані з відшкодуванням добових відрядженому працівнику.
  • «Лікарський» ПДВ: коли працює 7-відсоткова ставка Зменшена ставка ПДВ у розмірі 7 % з’явилася в житті платників ПДВ нещодавно (01.04.14 р.). Однак за цей час вона вже встигла наробити чимало клопоту. Адже, вводячи таке нововведення, законодавці спочатку самі кілька разів змінювали прописані норми та доопрацьовували їх. Однак і це не зробило ситуацію більш зрозумілою. У результаті, через наявність значної кількості невизначеностей і протиріч, усе ще виникають спірні ситуації, в яких не завжди очевидно, коли можна скористатися «лікарською» ставкою ПДВ. Ось про них ми сьогодні і поговоримо.
  • Форма № 20-ОПП: усе, що про неї необхідно знати Усі платники податків, у яких виникають об’єкти обкладення будь-яким податком чи збором, мають інформувати про це контролерів. Для цього вони подають повідомлення за формою № 20-ОПП. Заповнити таке повідомлення нескладно, а от виявити випадки, коли це необхідно зробити, буває проблематично. Про це та інші питання, пов’язані з цим повідомленням, поговоримо далі.
  • «Обхід» зарплатної індексації: як заощадити час та гроші Якщо говорити про зарплатну індексацію працівників, то бухгалтери найбільш переймаються такими запитаннями: 1) як позбавитися від необхідності цієї індексації? 2) у який спосіб заощадити на такій процедурі, якщо зовсім «втекти» від неї не вдається? За поясненнями ми вкотре звернулися до Мінсоцполітики. Про результати — у сьогоднішній статті.
  • Індексуємо зарплату за червень 2016 року Індекс споживчих цін за квітень 2016 року склав 103,5 %. Що це означає для індексації зарплати? Те, що червневі коефіцієнти індексації будуть іншими порівняно з попередніми місяцями. Про це поговоримо у сьогоднішній статті.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у червні 2016 року Індекс споживчих цін за травень 2016 року склав 100,1 %. Так, він менший за квітневий, однак на коефіцієнти та суми компенсації при виплаті зарплатних боргів у червні-2016 все одно вплине. Про це — у нашій консультації.
  • Нестача товару в межах норм природного убутку Під час доставки зерна в порт була виявлена його нестача у межах норм природного убутку. Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання на суму таких втрат?
  • Плата за перетікання реактивної енергії — ПДВ за касовим методом Як визначають дату виникнення податкових зобов’язань платники ПДВ — постачальники електричної енергії за операціями з отримання плати за перетікання реактивної енергії?
  • Скільки касових чеків можна включити до податкового кредиту за авансовим звітом? Яка кількість касових чеків, що додаються до Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (авансовому звіту), уключається до складу податкового кредиту?
  • Декомунізація: чи слід подавати форму № 20-ОПП? Чи потрібно подавати повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією, якщо відбулося перейменування назви міста, вулиці тощо?
  • Інструкція з ЄСВ: вивчаємо зміни Чи необхідно після набуття чинності Інструкцією № 449 у новій редакції щодо працівника, який увесь місяць перебував у відпустці без збереження заробітної плати та якому не нараховувався дохід, з якого справляється ЄСВ, визначати додаткову базу нарахування ЄСВ, якщо виплати, що включаються до бази нарахування ЄСВ, цього місяця йому не нараховувалися? Чи потрібно при проведенні порівняльних розрахунків з метою виконання вимоги про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати включати до бази нарахування ЄСВ, що визначається стосовно основного працівника, виплати, нараховані йому за роботу, виконану на умовах внутрішнього сумісництва, тим самим роботодавцем-страхувальником?
  • Вихідна допомога: якщо в розрахунковому періоді не відпрацьовано жодного дня Працівник підприємства хворів протягом останніх чотирьох місяців, після чого йому була встановлена ІІ група інвалідності. 13 червня 2016 року він звільняється на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги. При цьому в червні 2016 року йому був збільшений посадовий оклад. Як розрахувати суму вихідної допомоги, якщо починаючи з грудня 2015 року він не відпрацював жодного дня?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі