13.06.2016

Видобуток корисних копалин: під забороною для платників єдиного податку

Лист ДФСУ від 27.05.16 р. № 11675/6/99-95-42-01-15

У листі, що коментується, ДФСУ нагадала, які суб’єкти господарювання не можуть стати платниками єдиного податку (ЄП) групи 3.

Зокрема, фіскали розглянули можливість обрання спрощеної системи у складі групи 3 суб’єктом господарювання, який здійснює видобуток корисних копалин.

Звичайно, будь-яка юрособа чи фізична особа — підприємець може самостійно перейти на спрощену систему оподаткування. Але! Якщо вона:

• відповідає вимогам, прописаним до ст. 291 ПКУ;

• зареєструється платником ЄП, дотримуючись відповідної процедури.

Особливу увагу в цьому випадку слід звернути на ті види діяльності, при провадженні яких юрособи (ФОП) не можуть бути платниками ЄП групи 3. Вони перелічені в п. 291.5 ПКУ.

І до цього переліку (серед іншого) входить здійснення видобутку та реалізації корисних копалин (п.п. 5 п.п. 291.5.1 ПКУ).

Виняток стосується тільки реалізації корисних копалин місцевого значення*. Більше того, у межах цього послаблення податківці дозволяють ФОП-ЄП не лише здійснювати реалізацію корисних копалин місцевого значення у вигляді сировини, але також виробляти та реалізовувати вироби з корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, придбаних, зокрема, у суб’єктів господарювання, які здійснюють їх видобуток (категорія 107.03 ЗІР ДФСУ).

* Визначитися щодо значення корисних копалин вам допоможуть Переліки корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, затверджені постановою КМУ від 12.12.94 р. № 827.

А ось поблажки для операцій з видобутку корисних копалин немає.

Тому особи, які здійснюють видобуток корисних копалин (незалежно від їх приналежності до загальнодержавного чи місцевого значення), не можуть бути платниками ЄП групи 3.