13.06.2016

Продавець-касир передає зміну: чи потрібно друкувати Z-звіт

Лист МГУ ДФС ЦО з ОВП від 22.04.16 р. № 8991/10/28-10-01-3-11

Касири в магазинах працюють позмінно. При передачі свого робочого місця колезі у них виникає запитання: чи потрібно друкувати Z-звіт на РРО?

Зверніть увагу! Поняття «зміна» для цілей застосування законодавства про РРО і «зміна» при визначенні режиму роботи не повинні розглядатися як тотожні. Нагадаємо: згідно з п. 2 Вимог № 199* «зміна» для цілей застосування РРО — це період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту. Максимальна тривалість зміни не має перевищувати 24 годин. Це єдине обмеження, яке встановлене законодавством. При цьому прив’язки до режиму роботи продавця Вимоги № 199 не містять. А тому робити Z-звіт при передачі зміни від одного продавця іншому необов’язково.

* Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.02 р. № 199.

Податківці звернули увагу на те, що контролювати роботу кожного касира можна, друкуючи на РРО X-звіт і чек «Службова видача» з подальшим оформленням прибуткового касового ордера та його записом у касовій книзі підприємства.

Водночас законодавство не забороняє роздруковувати більше одного Z-звіту протягом 24 годин. Тому теоретично, за необхідності, можна внутрішніми документами зобов’язати своїх працівників роздруковувати Z-звіт при передачі зміни від одного продавця (або касира) іншому з обов’язковим підклеюванням кожного Z-звіту до Книги обліку розрахункових операцій.