13.06.2016

Декомунізація: чи слід подавати форму № 20-ОПП?

Чи потрібно подавати повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією, якщо відбулося перейменування назви міста, вулиці тощо?

Нагадаємо, що за останній час в Україні змінилися найменування областей, районів, населених пунктів, вулиць та інших об’єктів топонімії населених пунктів, в яких використані імена або псевдоніми осіб, що обіймали керівні посади в комуністичній партії (п.п. «є» п. 4 ст. 1 Закону про декомунізацію*).

* Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.15 р. № 317-VIII

У зв’язку з цим виникло запитання: чи слід подавати форму № 20-ОПП при перейменуванні міста чи вулиці, на якій знаходиться об’єкт оподаткування?

Відповідь на це запитання надали контролери у категорії 119.11 ЗІР ДФСУ. У ній вони вказують, що у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, зокрема, місцезнаходження, платник податків надає до ДФСУ за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. У повідомленні поряд із реквізитом, який змінився, зазначається у дужках його попереднє значення.

Тобто, на думку податківців, таке повідомлення подавати потрібно.

Обачним суб’єктам господарювання радимо подати форму № 20-ОПП, хоча такі дані контролери отримають від держреєстратора. Проблема тільки з тим, з якої дати слід відлічувати 10 днів для її подання. На наш погляд, цей термін слід відраховувати від дати внесення змін до Держреєстру. Коли слід робити такі зміни, читайте у «БТ», 2015, № 51, с. 44.

Водночас сміливі суб’єкти господарювання можуть і проігнорувати вимоги податківців. Відповідальність за неподання цієї форми доволі примарна. Детально про це читайте на с. 31 номера.