13.06.2016

Вихідна допомога: якщо в розрахунковому періоді не відпрацьовано жодного дня

Працівник підприємства хворів протягом останніх чотирьох місяців, після чого йому була встановлена ІІ група інвалідності. 13 червня 2016 року він звільняється на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги. При цьому в червні 2016 року йому був збільшений посадовий оклад. Як розрахувати суму вихідної допомоги, якщо починаючи з грудня 2015 року він не відпрацював жодного дня?

Згідно зі ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору на підставі, передбаченій п. 2 ст. 40 КЗпП, працівнику виплачують вихідну допомогу в розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Обчислення середньої зарплати для розрахунку суми вихідної допомоги провадять згідно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100) виходячи з виплат за останні два календарні місяці (з 1-го до 1-го числа), що передують звільненню.

Розмір середньомісячної зарплати для нарахування вихідної допомоги дорівнює добутку середньоденної зарплати та середньомісячного числа робочих днів у розрахунковому періоді ( п. 8 Порядку № 100).

У свою чергу:

• середньоденну зарплату визначають шляхом ділення зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді за фактично відпрацьовані робочі дні, на кількість відпрацьованих за цей період робочих днів;

• середньомісячну кількість робочих днів розраховують діленням на 2 сумарної кількості робочих днів за останні два календарні місяці відповідно до графіка роботи підприємства.

А якщо працівник протягом останніх двох календарних місяців не відпрацював жодного дня? Тоді середню зарплату обчислюють виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середню зарплату розраховують виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Якщо ж у розрахунковому періоді працівник не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунки проводяться виходячи з установленої йому у трудовому договорі на момент звільнення тарифної ставки (посадового (місячного) окладу). Це прямо вказано в абзаці третьому п. 4 Порядку № 100. Доплати та надбавки в цьому випадку не враховують.

Припустимо, що в червні 2016 року оклад працівника, про якого ідеться в запитанні, був підвищений з 2360 до 2512 грн. Отже, при звільненні йому має бути виплачена вихідна допомога в розмірі 2512 грн.