20.06.2016

Як фіскали платежі обліковують: Мінфін оновив Порядок

Наказ Мінфіну України від 07.04.16 р. № 422 «Про затвердження Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Мінфін за доброю традицією переписав на свій лад черговий документ податківців — Порядок ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, ЄСВ. Причому це творіння поглинуло також Інструкцію про порядок нарахування та погашення пені за податковими платежами.

Головна ідея залишилася незмінною — облік розрахунків з бюджетом і цільовими фондами ведеться на інтегрованих картках щодо кожного платника та кожного виду платежу.

Водночас у новому Порядку багато відмінностей від попередника: він значно «потовщав», з’явилися окремі розділи з підрозділами. Серед нововведень:

• порядок обліку невизначених платежів (з невідомим призначенням або платником);

• правила контролю за внесенням даних до системи, за відповідністю показників, відображених в інтегрованих картках платників;

• формування податкових повідомлень-рішень органами ДФСУ і відображення даних за ними;

• відображення результатів адміністративного та судового оскарження;

• відображення розстрочення грошового зобов’язання або податкового боргу.

Також у Порядку дописали деякі важливі істини, зокрема щодо відповідальності працівників органів ДФСУ за допущені помилки та навмисне перекручення інформації, а в питанні погашення податкового боргу — щодо черговості: спочатку кошти зараховуються в рахунок сплати грошового зобов’язання, потім — штрафів і наостанок — пені.

Наказ діє з 10.06.16 р.