№25

Бухгалтерський тиждень, червень, 2016/№ 25 Інші номери журналу ›
  • Випробувальний строк: нові «пільговики» та інші поправки Закон України від 17.05.16 р. № 1367-VIII «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу»
  • Мінзарплати багато не буває: грудневе підвищення буде більшим Закон України від 19.05.16 р. № 1384-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік»
  • Валютно-обмінні операції: різні курси, копії паспорта та інші «цікавинки» Постанова Правління НБУ від 07.06.16 р. № 341 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»
  • Як фіскали платежі обліковують: Мінфін оновив Порядок Наказ Мінфіну України від 07.04.16 р. № 422 «Про затвердження Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
  • Роялті особливим прибутківцям: коли потрібно коригувати фінрезультат Лист ДФСУ від 31.05.16 р. № 11820/6/99-99-15-02-02-15
  • Єдиноподатники та РРО: простій на загальній системі та «злітання» з єдиного податку Лист ДФСУ від 27.05.16 р. № 5585/С/99-99-22-07-03-14
  • Алкоголь на відповідальному зберіганні: чи є акциз при передачі на свій склад Лист ДФСУ від 25.05.16 р. № 11456/6/99-99-12-02-02-15
  • Заміна моторного масла: паливний акциз? А чи є підакциз? Лист ДФСУ від 30.05.16 р. № 11785/6/99-99-12-03-03-15
  • ЖЕКи продовжать обслуговувати будинки Як передбачалося раніше, ЖЕКи повинні були припинити обслуговування багатоквартирних будинків з 1 липня 2016 року. А мешканці таких будинків до цього часу повинні були створити ОСББ або знайти управителя. Інакше управителя повинні були призначати органи місцевої влади.
  • Святковий режим роботи ЦОП
  • Святковий режим роботи банків Національний банк України нагадує режим роботи банківської системи у період свят.
  • Аліменти почали індексувати Законодавці віднесли до об’єктів індексації розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі. При цьому індексація розміру таких аліментів провадиться за рахунок коштів платника аліментів. Її провадять підприємства, установи, організації, фізособи, ФОП, які здійснюють відповідні відрахування аліментів з доходу платника аліментів. Відрахування здійснюються з фактичного заробітку (доходу) на підставі розрахунку, зробленого (обчисленого) державним виконавцем відповідно до закону та на підставі постанови державного виконавця.
  • Батьки-вихователі зможуть піти у декрет Один з батьків-вихователів, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, зможе піти у відпустку до досягнення прийомною дитиною трирічного віку.
  • Оподаткування пенсій Законодавці звільнили від обкладення ПДФО суму пенсій, розмір яких не перевищує 10 розмірів прожитмінімуму для осіб, що втратили працездатність, встановленого на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році — 10470 грн.)
  • Фото-, відеофіксація митного оформлення Кабмін затвердив Порядок здійснення фото-, відеофіксації митних та інших формальностей, які проводяться контролюючими органами. Ці правила запрацюють з 1 липня 2016 року.
  • Календар тижня
  • Ліквідація основних засобів без згоди платника ПДВ Нещодавно ДФСУ в листі від 27.05.16 р. № 11679/6/99-95-42-01-15 висловила цікаву точку зору щодо нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) у разі розкрадання основних засобів (ОЗ). Суть її в такому — незважаючи на звільнення, прописане в абзаці другому п. 189.9 ПКУ, платники ПДВ при ліквідації ОЗ все одно повинні нарахувати ПЗ. Але тепер відповідно до п. 198.5 ПКУ — у зв’язку з негосподарським використанням ОЗ! Погодитися з таким висновком досить важко. Свою точку зору з приводу цього «ноу-хау» ми вже виклали у «БТ», 2016, № 24, с. 5. Сьогодні детально розглянемо, чому такі вимоги контролерів є неправомірними.
  • Витрати майбутніх періодів: як їх обліковувати Порядок відображення в обліку витрат майбутніх періодів завжди спричиняв труднощі. Адже в нормативах облік таких витрат описаний украй лаконічно, а від цього безпосередньо залежить бухгалтерський, тобто і податковий прибуток. Пропонуємо сьогодні розібратися разом, що ж це за витрати та як їх показати в обліку.
  • Новий Порядок заповнення Звіту з ЄСВ* Наказ від 11.04.16 р. № 441 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
  • Відрядження: підтверджуємо витрати Продовжуємо розмову про відрядження, розпочату у «БТ», 2016, № 24, с. 24. Сьогодні розглянемо практичні ситуації, що виникають при документальному підтвердженні та відшкодуванні витрат, понесених працівниками у відрядженнях.
  • Освіжаємо працівників: прохолодні напої та душ, який збадьорює У попередньому номері ми започаткували тему створення затишного мікроклімату для працівників і клієнтів за допомогою спеціальної техніки. Тепер же обговоримо правила обліку інших способів освіжитися: питної води, охолодженої в холодильнику, душу та супутніх йому мийних запасів. Тут також нічого кримінального, однак є свої нюанси.
  • Заправляєте транспорт підрядника — як уникнути паливного акцизу Послугами підрядників користуються багато суб’єктів господарювання. Для надання таких послуг (наприклад, виконання будівельних робіт, збирання врожаю тощо) доволі часто замовник забезпечує виконавця своїми матеріалами, наприклад заправляє його транспортні засоби власним пальним. До 1 березня 2016 року такі операції не викликали жодних проблем. На сьогодні все змінилося. Передачу пального підряднику контролери розцінюють як реалізацію палива. А тому суб’єкти господарювання, які здійснюють таку операцію, зобов’язані зареєструватись платниками паливного акцизу. Як уникнути такого обов’язку, розглянемо далі.
  • Допомога на лікування: відображаємо в обліку Що в нашому жорстокому світі все ще дозволяє називати людину людиною? Співчуття і допомога тому, хто опинився у складній життєвій ситуації. Причин для цього може бути безліч: від загальної моральної виснаженості — де опорою виявиться дружнє плече, до серйозних ситуацій — де не обійтися без фінансової підтримки. Що може бути сумніше, ніж життя, яке залежить від кількості та номіналів якихось папірців? Однак… Коштів власних не завжди вистачає. У нашій статті ми розкриємо нюанси надання допомоги на лікування від суб’єктів господарювання. І сподіваємося, що доступні пільгові варіанти позитивно вплинуть на прийняття рішень у наданні такої допомоги!
  • Податкова накладна на суму авансу за паливо Щомісяця підприємство перераховує фіксовану суму авансу за паливо. У день перерахування постачальник виписує податкову накладну (ПН), причому на всю отриману суму, не виділяючи з бази обкладення ПДВ акцизний податок (АП). Протягом місяця підприємство вибирає паливо у межах перерахованої передоплати. У наступному місяці продавець виписує розрахунок коригування, яким виправляє не лише помилку з АП, а й кількість проданого палива. Як це відобразити у ПДВ-обліку? І як правильно виписувати такі ПН?
  • Ліцензія на оптову торгівлю для посередників Яким суб’єктам господарювання необхідно придбавати ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами в разі реалізації такої продукції за договорами доручення чи комісії?
  • Якщо потрібен РРО — то на кожній торговельній точці Чи необхідно застосовувати РРО або РК і КОРО в усіх господиницях фізособі-підприємцю на єдиному податку (ФОП-ЄП), який реалізує пиво в одній зі своїх господиниць, якщо в інших він продає тільки супутні товари?
  • Відряджається для роботи у вихідний день... Працівник перебуватиме у відрядженні з 18 по 22 червня 2016 року. Причому згідно з наказом про відрядження він виконуватиме роботу в день, який є для нього вихідним (20 червня 2016 року), а також у неробочий день (19 червня 2016 року — Трійця). Як оплатити роботу у відрядженні у вихідні та святкові (неробочі) дні?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі