20.06.2016

Єдиноподатники та РРО: простій на загальній системі та «злітання» з єдиного податку

Лист ДФСУ від 27.05.16 р. № 5585/С/99-99-22-07-03-14

У листі, що коментується, ДФСУ приділила увагу темі застосування РРО платниками єдиного податку (ЄП). Особливо гостро стоїть питання для підприємців груп 2 і 3 ЄП (ППЄП), яким потрібно контролювати свій дохід. Адже вони можуть працювати без застосування РРО в тому разі, коли обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Після перевищення такі єдиноподатники зобов’язані застосовувати РРО — починаючи з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, і продовжуючи в усіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника ЄП (виходу з ЄП).

Підсумований дохід. Очевидно, податківці довідалися про цілком легальний спосіб уникнути застосування РРО єдиноподатниками, які працюють з готівкою та наближаються до мільйонного обсягу, — перейти на загальну систему і «заморозити» діяльність до кінця календарного року.

Пояснимо. Єдиноподатнику з обсягом доходу, що наближається до 1 млн грн., можна обрати два варіанти тимчасового простою:

• залишитися на ЄП, але припинити діяльність до кінця року (наступного року розрахунок обсягу доходу почнеться наново);

• перейти на загальну систему також з метою перечекати до кінця року (це є вигіднішим у плані оподаткування).

Якщо залишитися на ЄП, але не отримувати доходи, то ППЄПу групи 3 за час простою доведеться сплачувати тільки ЄСВ (оскільки доходів у нього не буде), а ППЄПу групи 2 — ЄСВ і ще ЄП (за фіксованою ставкою).

Якщо перейти на загальну систему, то за період простою ані ЄП, ані ЄСВ, ані ПДФО сплачувати не доведеться. Перешкод для переходу на спрощенку з наступного року також не буде, оскільки дозволено «зіскочити» зі спрощеної системи один раз протягом року. Тобто другий варіант є більш вигідним у плані оподаткування, однак скористатися ним можна тільки з початку кварталу. При цьому не забудьте подати заяву про перехід на загальну систему за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Якщо річний дохід не перевищить 1 млн грн., то після переходу ФОП із загальної системи на ЄП в наступному календарному році можна буде знову працювати на ЄП без РРО.

ДФСУ не заперечує проти такої «маятникової міграції». Однак зазначає один важливий момент: у такому разі дохід за попередній звітний період вважатиметься доходом платника ЄП. Очевидно, податківці мають на увазі, що весь дохід за попередній рік підсумовуватиметься для цілей підрахунку 1 млн грн. Тобто якщо ви отримаєте дохід на загальній системі, то його додадуть до єдиноподатного доходу при визначенні обов’язку застосовувати РРО.

«Злітання» зі спрощенки. Є в листі, що коментується, ще один важливий і тривожний момент — податківці заговорили про анулювання ЄП-реєстрації.

Спочатку ДФСУ нагадала, що за проведення готівкових операцій без РРО (коли його застосування є обов’язковим, наприклад, у разі коли дохід перевищив позначку в 1 млн грн.) загрожує штраф, приписаний п. 1 ст. 17 Закону про РРО:

• за перше порушення — 1 грн.;

• за кожне наступне порушення — 100 % вартості рреалізованих з порушенням товарів (послуг).

А далі податківці дійшли такого висновку: навіть після сплати штрафу за проведення операцій без РРО єдиноподатники груп 2 і 3 не можуть залишитися на ЄП — вони зобов’язані перейти на загальну систему. Тобто якщо після перевищення мільйонного критерію єдиноподатник проведе операцію з готівкою хоча б на мінімальну суму, то йому доведеться розпрощатися зі спрощеною системою.

На нашу думку, податківці є занадто категоричними. Адже серед підстав для переходу з ЄП на загальну систему ( п. 299.10, п.п. 298.2.3 ПКУ) немає ані слова про порушення порядку роботи з РРО або незастосування РРО. Там ідеться лише про заборонені форми розрахунку (наприклад, бартер) чи про заборонені види діяльності. Очевидно, що проведення готівкових розрахунків без РРО не належить до таких порушень.