27.06.2016

Платникам ПДВ: унесено поправки до ПДВ-звітності та не лише

Наказ Мінфіну України від 25.05.16 р. № 503 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України»

Поправки, унесені Мінфіном до Порядку № 21*, Порядку № 1307** і Положення № 1130***, виправляють помилки, допущені в цих документах раніше. Однак є й приємні новини. Розглянемо їх по черзі.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

*** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

Податкові накладні (ПН). Тут на вас чекають усього дві зміни:

1. Можливість складання зведених ПН за постачаннями, що мають безперервний або ритмічний характер, для постачальників електричної та/або теплової енергії, вугілля та/або продуктів його збагачення тепер прописана і в Порядку № 1307.

Нагадаємо, що на сьогодні про таку можливість можна довідатися тільки з п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

2. Підкориговано період, протягом якого можна виписувати такі ПН. Так, якщо зараз ідеться про складання зведеної ПН за підсумками місяця, то в новій редакції Порядку № 1307 акцент робиться на «період, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця». Тобто зведену ПН можна складати щотижня, щодекади тощо.

ПДВ-звітність. А ось тут уже більше приємних сюрпризів. Так:

1. Додаток Д2 втратить нещасливу графу 2 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)».

Тобто для розшифровки від’ємного значення (ВЗ) з ряд. 21 ПДВ-декларації буде достатньо вказати суму ВЗ і період його виникнення (без розподілу за контрагентами).

І це, погодьтеся, не може не тішити.

2. Додаток Д3 обзавівся ще однією таблицею, яка називатиметься «Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України».

Складатиметься вона з шести граф, у яких потрібно буде вказати ІПН постачальника, період виникнення від’ємного значення (ВЗ), безпосередньо суму ВЗ і ту частину, яка була сплачена. Тобто фактично розшифрувати значення ряд. 2 з таблиці 1 цього самого додатка.

Таким чином, «сушитимуть голову» з розшифровкою ВЗ за контрагентами тільки платники ПДВ, які заявили бюджетне відшкодування.

3. З додатка Д5 зникнуть непотрібні рядки «300000000000» і «500000000000» таблиці 1 і рядок «усього за основною ставкою та ставкою 7 таблиці 2.

4. У додатку ДС9 буде вирішене питання визначення меж податкового періоду. Так, у примітці «*» зникне вказівка на включення до нього поточного звітного періоду.

5. У додатку ДС10 буде виправлена помилка в назві ряд. 11.1 таблиці 2 і ряд. 11.1 таблиці 3. Нагадаємо, що зараз форма ДС10 радить переносити до вказаних рядків значення з таблиці 1 (а не з таблиць 2 і 3 відповідно) попередніх звітних періодів.

Увага! Зміни до форми ПДВ-декларації набудуть чинності з дня опублікування наказу. Отже, якщо цей документ встигнуть надрукувати вже в червні, то оновлені форми потрібно буде використовувати тільки при складанні липневої ПДВ-звітності.

ПДВ-реєстрація. Поправки, унесені до Положення № 1130, стосуються реєстраційних документів.

Нагадаємо, що при поданні заяви за формою № 1-ПДВ у п. 5 необхідно вказувати причину ПДВ-реєстрації. Повний перелік таких причин наведений у доповненні до Реєстраційної заяви.

Тепер же у примітці «***» заяви чітко буде прописано, що подавати таке доповнення разом із формою № 1-ПДВ не потрібно.

Аналогічне уточнення зроблене і для Заяви на анулювання ПДВ-реєстрації за формою № 3-ПДВ.

Наказ діє з дня опублікування.