27.06.2016

Перейменували вулицю — пройдіть ПДВ-перереєстрацію

Чи потрібно платнику ПДВ проходити перереєстрацію та подавати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація», у разі якщо відбулося перейменування назви вулиць, міст, змінилися поштові індекси тощо?

Скажемо відразу: потрібно. Про це свідчить як п. 183.15 ПКУ, так і п. 4.1 Положення № 1130*.

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

Згідно із зазначеними нормами платник ПДВ повинен пройти процедуру ПДВ-перереєстрації в разі зміни даних платника ПДВ, які стосуються податкового номера та/або найменування, та/або місця знаходження (місця проживання) платника ПДВ.

Крім того, абзац третій п. 4.1 Положення № 1130 зобов’язує платників ПДВ подати до контролюючого органу реєстраційну заяву в разі встановлення розбіжностей або помилок у записах Реєстру платників ПДВ.

Тому, якщо ви вже внесли зміни до відомостей про ваше місце знаходження в ЄДР, а в Реєстрі платників ПДВ досі вказані старі дані, це є приводом подати до податкової заяву за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» (категорія 101.01.01 ЗІР ДФСУ).

Зверніть увагу: на все це вам відведено всього 10 робочих днів, наступних за днем, коли змінилися дані про місце знаходження (унесено зміни до ЄДР).

І не забудьте: у результаті перереєстрації дата ПДВ-реєстрації не зміниться. А датою перереєстрації буде останній день строку у 3 робочі дні з дня отримання заяви.

Увага! За неподання такої заяви передбачена відповідальність за ст. 117 ПКУ (штраф для підприємців — 170 грн., для юросіб — 510 грн.). А ось порушення строків подання такої заяви до негативних наслідків не призведе. Головне — встигнути подати таку заяву до початку перевірки.