27.06.2016

ПДВ-реєстрація туроператора — обчислюємо винагороду

Як для туроператора та турагента правильно розрахувати встановлений для реєстрації платником ПДВ обсяг операцій з постачання туристичних продуктів (туристичних послуг)?

Суб’єкт господарювання зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ у разі, якщо загальна сума від здійснення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищить 1 млн грн. (без урахування ПДВ).

Водночас за відсутності обсягів оподатковуваних операцій або ж у разі обсягів менше встановленої суми суб’єкт господарювання може стати платником ПДВ добровільно, подавши відповідну заяву ( п. 182.1 ПКУ).

Отже, при розрахунку загальної суми від здійснення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг слід орієнтуватися на:

• значення терміна «постачання товарів/послуг» ( пп. 14.1.185 і 14.1.191 ПКУ);

• суть операцій, що обкладаються ПДВ. До речі, до них відносять операції, що обкладаються ПДВ за основною, нульовою ставкою, ставкою 7 %, звільнені та тимчасово звільнені операції.

Однак базою обкладення ПДВ у туроператора (незалежно від того, проводить він операції на території України чи за її межами) є його винагорода ( пп. 207.2 і 207.3 ПКУ ). Так само, як і турагента ( п. 207.5 ПКУ ).

Висновок: враховуючи, що у туроператора при проведенні операцій з постачання турпродукту (турпослуги) і при здійсненні турагентом операцій базою обкладення ПДВ є їх винагорода, то при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій для реєстрації (обов’язкової/добровільної) платником ПДВ, як туроператором, так і турагентом, враховується сума їх винагороди.