14.03.2016

Єдиний реєстр акцизних накладних: Порядок розповість, що та як

Постанова КМУ від 24.02.16 р. № 114 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних»

Ще один важливий документ у межах системи електронного адміністрування реалізації палива (СЕАРП) — Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних (далі — Порядок).

Ще раз нагадаємо, що реєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЕРАН) потрібно всі без винятку акцизні накладні (АН) і розрахунки коригування до них (РК). Так, АН/РК слід направляти протягом операційного дня, який триває щодня з 8:00 до 19:00. Не плутайте! Це зовсім не означає, що зареєструвати АН/РК потрібно в день їх складання. Ні. Для реєстрації надаються 15 календарних днів ( п. 231.6 ПКУ). У цій нормі зазначається: щоб АН/РК зареєстрували в день їх направлення до ЕРАН, подайте документ з 8:00 до 19:00.

Хто реєструватиме РК до АН, виданих платникам «паливного» акцизу (за аналогією з розрахунками коригування до податкових накладних), залежить від змісту такого РК:

• «збільшуючий» РК чи РК, що не змінює обсягів реалізації палива, реєструє сам реалізатор (постачальник) палива;

• «зменшуючий» РК реєструє одержувач (покупець) палива;

• усі РК до АН, які не видаються покупцю (складені на неплатників «паливного» акцизу або інші операції, крім реалізації палива, наприклад, на втрати), реєструє продавець.

Як бачите, покупці — кінцеві споживачі палива не повинні реєструватися платниками «паливного» акцизу і не зобов’язані реєструвати АН/РК в ЕРАН. З цією місією впорається сам постачальник.

Оскільки всі АН і РК складаються в електронній формі, то реєструвати їх потрібно за допомогою накладення електронного цифровому підпису (ЕЦП). Прописаний порядок накладення ЕЦП. Він є традиційним:

• для юросіб: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера) або керівника) / уповноваженої особи, другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника акцизного податку (за наявності).

Для підприємців: першим — ЕЦП керівника (ФОП) або уповноваженої особи; другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника акцизного податку (за наявності).

У п. 9 Порядку прописані причини, з яких АН/РК можуть не прийняти для реєстрації в ЕРАН:

1) наявність помилок, допущених при складанні АН/РК;

2) відсутність в ЕРАН відомостей, що містяться в АН, яку коригують;

3) факт реєстрації АН/РК з такими самими реквізитами;

4) недостатній ліміт для реєстрації АН/РК (після завершення перехідного періоду — з 01.04.16 р.);

5) порушення вимог, установлених п. 231.1 ПКУ (правил складання та реєстрації АН/РК).

Датою та часом подання АН/РК до ДФС є дата та час, вказані у квитанції про їх прийняття (підтвердження реєстрації) або неприйняття.

Якщо протягом операційного дня платнику акцизного податку не направлена квитанція про прийняття або неприйняття АН/РК, вони вважаються зареєстрованими в ЕРАН.

Якщо платник «паливного» акцизу направив ДФСУ декілька електронних примірників однієї АН/РК за тими самими кодами згідно з УКТ ЗЕД, зареєстрованим вважається документ, щодо якого внесені відомості до бази даних ЕРАН і надійшла квитанція, яка підтверджує факт його прийняття.

Щоб довідатися, «як справи» в ЕРАН, можна направити запит. Звісно, в електронній формі та з накладенням ЕЦП.

На запит платника акцизного податку з приводу надання інформації, що міститься в Реєстрі, безоплатно видаються:

• витяг з Реєстру щодо АН/РК;

• повідомлення про реєстрацію АН/РК та АН/РК в електронній формі.

Постанова діє з 01.03.16 р.