№10-11

Бухгалтерський тиждень, березень, 2016/№ 10-11 Інші номери журналу ›
  • Реалізація палива: ера електронного адміністрування настала Постанова КМУ від 24.02.16 р. № 113 «Порядок електронного адміністрування реалізації палива»
  • Єдиний реєстр акцизних накладних: Порядок розповість, що та як Постанова КМУ від 24.02.16 р. № 114 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних»
  • Розрахункові документи: зустрічайте нові форми Наказ Мінфіну України від 21.01.16 р. № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)»
  • Новий «трансфертний» Звіт: до пари ПКУ Наказ Мінфіну України від 18.01.16 р. № 8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції»
  • Постанова для «трудових» штрафів: у Держпраці — повний бойовий комплект Наказ Мінсоцполітики України від 02.02.16 р. № 67 «Про затвердження форми постанови про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами Державної служби України з питань праці»
  • «Безсмертні» валютні обмеження: Нацбанк «додав повітря» Постанова Правління НБУ від 03.03.16 р. № 140 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»
  • Покупець став неплатником ПДВ: ДФСУ забороняє зменшувати податкові зобов'язання Листи ДФСУ від 03.02.16 р. № 2205/6/99-99-19-03-02-15 та від 04.02.16 р. № 2369/6/99-99-19-03-02-15
  • Індекс інфляції у лютому — 99,6 % Індекс інфляції за лютий 2016 року порівняно з січневим індексом склав 99,6 %.
  • Декларація про відходи Кабмін затвердив форму декларації про відходи та порядок її подання. Декларацію щорічно подають госпсуб’єкти у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів становить від 50 до 1000 умовних одиниць.
  • Благодійна допомога учасникам бойових дій Кабмін затвердив Перелік засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників ПДФО.
  • Декомунізація: змінювати дозвільні документи не потрібно
  • Приватизація держмайна Внесено поправки до Закону України «Про приватизацію державного майна» від 04.03.92 р. № 2163-XII.
  • Календар тижня
  • Помилки у фінансовій звітності: як виправити У сучасних умовах не допустити помилку у фінзвітності досить важко. Зрозуміло, такі помилки потрібно виправляти, і сьогодні це є особливо актуальним, адже бухоблік безпосередньо пов’язаний з податковим обліком. У вітчизняних нормативах процедура виправлення помилок описана занадто лаконічно, тому пропонуємо розібратися з нею разом.
  • Лютнева ПДВ-декларація: заповнюємо, враховуючи помилки січня Перша в поточному році ПДВ-декларація, та й до того ж за новою формою, не могла не викликати запитань під час її складання. Причому стосувалися вони як заповнення основної частини декларації, так і її додатків. Погодьтеся, чого тільки варте було правильне оформлення додатка Д2. Тому сьогодні ми ще раз розглянемо проблемні моменти ПДВ-звітності, щоб відзвітувати за лютий без помилок. Тож починаємо!
  • «Зливаємо» залишки пального: інвентаризація — запорука успіху Ось і настав березень. Він приніс реалізаторам пального чимало клопоту. Більшість його, зрозуміло, пов’язана з системою електронного адміністрування реалізації пального. Для того щоб почати працювати в цій системі, потрібно чесно «злити» податківцям дані про залишки пального, які є у платника «паливного» акцизу на 1 березня. Як це зробити? Читайте в нашій статті.
  • Живемо без перевірок і штрафів, або Мораторії-2016 Штрафи підстерігають бізнес буквально на кожному кроці. Як мовиться: крок праворуч, крок ліворуч… штраф. Однак є й порятунок — звільнення від штрафів і перевірок. У цій статті ми розповімо, які з мораторіїв діють у 2016 році.
  • Зведена податкова накладна: відлічуємо строк для реєстрації в ЄРПН Зміни, внесені до ПКУ з 01.01.16 р., були такими широкомасштабними, що за великими поправками деякі дрібні деталі, які на перший погляд не надто сильно впливали на загальну картину ПДВ-обліку, відійшли на другий план. Наприклад, змінено точку відліку граничного строку реєстрації податкових накладних (ПН) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Погодьтеся, начебто нічого особливого. Проте не робімо поспішних висновків. Про те, які наслідки може мати така новинка для платника ПДВ, ми сьогодні й поговоримо.
  • Індексуємо «госпрозрахункову» зарплату за березень 2016 року Як розрахувати коефіцієнти індексації для грошових доходів за березень 2016 року? Чи застосовуватимемо в розрахунках новий поріг індексації — 103 %? Як нарахувати зарплатну індексацію для госпрозрахункового підприємства? Що робити за ситуації, коли останнього разу зарплата працівників підприємства підвищувалася у вересні 2015 року, але при цьому у деяких працівників є фіксована сума індексації? Відповіді на ці запитання ви знайдете в статті.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у березні 2016 року Держстат опублікував індекс споживчих цін за лютий 2016 року (99,6 %). За традицією розповімо, як цей показник вплине на суму компенсації зарплати за затримку її виплати, якщо роботодавець такий зарплатний борг виплачує у березні 2016 року.
  • Змінилася ціна: як правильно переоцінити сировину? Підприємство отримало сировину від постачальника. Частина сировини вже використана у виробництві, а вироблена з неї продукція реалізована. А частина ще залишилася на складі. Як правильно провести переоцінку такої сировини у зв’язку зі зміною договірної ціни на неї?
  • Повернення авансу по закінченні 1095 днів: чи відображати в ПДВ-обліку Чи відображається в ПДВ- обліку покупця операція з повернення йому суми передоплати (авансу) за невідвантажений товар, з моменту перерахування якої минуло понад 1095 днів? При цьому покупець дебіторську заборгованість щодо такої оплати списав, а податковий кредит з ПДВ відкоригував.
  • Застосували ПСП без заяви. Виправляємося До зарплати працівника, який не подавав заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги (ПСП), помилково застосовувалася пільга. Як виправити таку помилку? Чи потрібно подавати уточнюючі Податкові розрахунки за ф. № 1ДФ за ті звітні квартали, в яких роботодавцем був порушений порядок застосування ПСП?
  • Оподаткування сільгосптоваровиробників Завжди вважалося, що для сільськогосподарських товаровиробників найбільш вигідною системою оподаткування є єдиний податок групи 4 (раніше — фіксований сільськогосподарський податок). Але після того як для розрахунку податкових зобов’язань з єдиного податку групи 4 стали використовувати проіндексовану на кумулятивний коефіцієнт нормативну грошову оцінку землі, а ставка податку зросла за два роки у 5,4 раза, постало питання, чи дійсно така система оподаткування є найкращою. У сьогоднішній Темі тижня поговоримо про те, які системи оподаткування взагалі може обрати сільгосппідприємство, і визначимо їх плюси та мінуси.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі