09.05.2016

Лікарняні переселенцям із зони АТО: виплачує Фонд — ЄСВ не нараховує

Лист ДФСУ від 13.04.16 р. № 8293/6/99-99-17-03-03-15

У листі, що коментується, ДФСУ приділила увагу лікарняним, які отримують переселенці із зони АТО.

Спеціально для тих громадян, місце роботи яких розташоване в зоні бойових дій, а фактично вони знаходяться на мирній території, розроблений Порядок надання матзабезпечення*. Згідно з цим Порядком застраховані особи самі звертаються до Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП) і безпосередньо ФТВП перераховує цим особам допомогу по тимчасовій непрацездатності. Отже, складається ситуація, коли роботодавець не бере участі у виплаті лікарняних працівникові.

* «Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП». затверджений постановою ФТВП від 26.12.14 р. № 7.

А з податкової точки зору це означає таке. Коли податковий агент нараховує (виплачує) працівникам допомогу по тимчасовій непрацездатності за перші п’ять днів, то сума такої допомоги включається до зарплати та обкладається ПДФО і ЄСВ.

А ось якщо лікарняні виплачує ФТВП, який не є роботодавцем для переселенців з АТО, то сума допомоги включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника як інші доходи та обкладається ПДФО. Але базою нарахування ЄСВ така виплата не є. А це означає, що через відсутність сплаченого ЄСВ можуть бути проблеми з уключенням періоду непрацездатності до страхового стажу.

До речі, той факт, що допомога від ФТВП обкладається ПДФО, не означає, що ФТВП виступає податковим агентом. Тому напрошується висновок, що переселенцю — одержувачеві лікарняних від ФТВП доведеться подати декларацію про доходи та самостійно сплатити ПДФО.