№18-19

Бухгалтерський тиждень, травень, 2016/№ 18-19 Інші номери журналу ›
  • Порядок обліку платників податків: Мінфін «підтягнув хвости» Наказ Мінфіну України від 18.03.16 р. № 375 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів»
  • «Трансфертні» перевірки: Мінфін затвердив Порядок проведення Наказ Мінфіну України від 10.03.16 р. № 344 «Про затвердження Порядку проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій»
  • Митне оформлення без корупції: запровадили автоматичний розподіл декларацій Наказ Мінфіну України від 28.03.16 р. № 395 «Про затвердження Змін до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа»
  • Лікарняні переселенцям із зони АТО: виплачує Фонд — ЄСВ не нараховує Лист ДФСУ від 13.04.16 р. № 8293/6/99-99-17-03-03-15
  • Переселенці з АТО: не звільнений «там», працевлаштований «тут» Лист Мінсоцполітики України від 02.03.16 р. № 60/06/18-16
  • Єдиноподатники-оренда-земподаток: ЮРЄПам офіційно дали «вільну» Лист ДФСУ від 22.04.16 р. № 9144/6/99-95-42-01-15
  • Переробникам тютюнової сировини: виробляєш «підакциз» — можеш не сплачувати акциз Лист ДФСУ від 08.04.16 р. № 7887/6/99-99-21-05-15
  • Оприбутковування готівки: без КОРО жодного кроку Постанова ВСУ від 04.11.15 р. № 21-3680а15
  • Облікову ставку НБУ знижено до 19 % річних З 22.04.16 р. Нацбанк знизив облікову ставку до 19 % річних. Попередній розмір облікової ставки складав 22 % річних.
  • Валютні обмеження послабили Нацбанк, як і раніше, пропонує продавати на міжбанківському валютному ринку 75 % надходжень в інвалюті (п. 2 постанови Правління НБУ від 03.03.16 р. № 140).
  • Реєстраційна заява на паливний акциз Київські податківці звернули увагу на заповнення заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального. Особливо уважними слід бути при заповненні відомостей про пункти з реалізації палива (пункт 5 заяви).
  • Паливний акциз в Електронному кабінеті Податківці доопрацювали Електронний кабінет платника. Тепер платникам паливного акцизу у своєму особистому кабінеті надана можливість користуватися новим розділом, створеним у межах функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального (далі — СЕАРП).
  • Нові газові норми з 1 лютого 2016 року Ажіотаж навколо «газового» питання для населення не вщухає. У зв’язку з переглядом норм споживання місцеві газові господарства «крутять-мутять» перерахунки. А нам з вами залишається чекати, що з цього всього вийде.
  • Держоргани і ОМС списують будинки з балансу Законодавці давно наказали Кабміну розробити порядок списання з балансу міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, державними підприємствами та органами місцевого самоврядування (ОМС) багатоквартирних будинків, в яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності (п. 6 ст. 13 Закону України від 14.05.15 р. № 417-VIII). І, нарешті, це завдання виконано.
  • Сімейні фермерські господарства Законодавці стимулюють створення сімейних фермерських господарств. Такі ферми можуть бути юридичними особами або ж не мати такого статусу. Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, має статус сімейного фермерського господарства за умови, що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї згідно зі ст. 3 Сімейного кодексу України.
  • Календар тижня
  • Касовий метод з ПДВ: хто, коли і як застосовує Для деяких платників ПДВ законодавчо передбачено застосування специфічного методу визначення податкових зобов’язань та податкового кредиту — «по грошах». Такий метод називають касовим. Застосовувати його можуть не всі платники ПДВ, а лише «обрані». Про те, хто ці «щасливчики», як та коли вони застосовують касовий метод, поговоримо далі.
  • Податкова накладна на передоплату: життєві ситуації Інколи операції постачання для платників ПДВ перетворюються на пригоди. Невідомо, що відбудеться далі. Причому найцікавіші ситуації виникають, коли покупець, дотримуючись домовленості з постачальником, попередньо перераховує аванс. У такому разі продовжень може бути сила-силенна. У «БТ», 2015, № 33, с. 21 ми розглянули деякі з них. Однак тоді «рятувати» доводилося постачальника. Сьогодні ж розберемо алгоритм дій для покупця.
  • Не податковим обліком єдиним… або Виправлення ПДВ-помилок у бухобліку Бухгалтерський і податковий облік, як правило, йдуть пліч-о-пліч. Тому, виявивши та виправивши ПДВ-помилку в податковому обліку, наступне, про що ви, швидше за все, маєте подумати, — як зробити те ж саме в обліку бухгалтерському. Тому давайте разом з вами розберемося: як правильно результати самовиправлення з ПДВ показати в бухобліку.
  • Трансфертне ціноутворення: поради навздогін за Звітом ДФСУ видала корисний лист від 14.04.16 р. № 13362/7/99-99-19-02-02-17, що більше схожий на узагальнюючу податкову консультацію: у ньому зібрано питання щодо трансфертного ціноутворення та відповіді на них. Практично всі з них уже знайомі вам. Значна частина висновків і корисних порад наведена в Темі тижня «Трансфертний звіт» («БТ», 2016, № 15, с. 40). Але, як-то кажуть, повторення — основа навчання. І хоча строк подання «трансфертного» Звіту вже сплинув, але проігнорувати працю фіскала ми не могли. До того ж, якщо хтось припустився помилки при заповненні Звіту, її можна виправити.
  • Перейшли з єдиного податку на загальну систему: «налаштовуємо» бухоблік На практиці нерідко трапляється, що юрособа — платник єдиного податку змушена перейти на загальну систему оподаткування. Причини, що спонукають єдинників здійснювати такі дії, можуть бути різні, але в будь-якому разі виникає запитання: що робити з бухобліком? Пропонуємо розібратися з цим разом.
  • ФОП втратив Книгу обліку: що робити та які наслідки на нього чекають На жаль, будь-який платник податків не застрахований від втрати облікових документів. Причиною тому може бути як банальна неуважність (по суті — недбалість), так і об’єктивні причини (стихійне лихо, крадіжка тощо). Що робити в таких ситуаціях? Чи потрібно поспішати відновлювати втрачений документ? Чи варто перейматися наслідками? Зі всіма цими нюансами ми і постараємося розібратися в нашій статті.
  • Мінзарплата та прожитмінімум: з 1 травня в нових «кольорах» Нібито нещодавно ми з вами розмовляли про те, в яких розмірах мінзарплату та прожитковий мінімум наші законотворці вирішили затвердити на 2016 рік. І ось уже на порозі їх перше підвищення. На що воно вплине? Зараз подивимося!
  • Код УКТ ЗЕД уживаного автомобіля в податковій накладній У 2012 році підприємство придбало новий імпортний автомобіль (код УКТ ЗЕД при купівлі — 8703 21 10 00). Через 4 роки використання в госпдіяльності машину вирішено продати. Який код УКТ ЗЕД тепер вказувати в податковій накладній?
  • Податкова накладна з неправильним ЕЦП: чи потрібно виправляти помилку Платник ПДВ при заповненні податкової накладної допустив помилку — наклав ЕЦП не тієї уповноваженої особи, прізвище якої було прописано в документі. Чи потрібно виправляти допущений промах? І якщо потрібно, то що слід вказати в розрахунку коригування?
  • Дві податкові накладні на одне постачання: як виправити промах Постачальник — платник ПДВ помилково виписав дві податкові накладні на одне постачання. Як виправити таку помилку? Чи потрібно включати помилкову податкову накладну до ПДВ-декларації?
  • Щорічна відпустка Відпустка — так багато обіцяє це слово! Скільки сподівань на неї покладається!!! І як швидко вона добігає кінця… Але не будемо про сумне. Давайте краще поговоримо про те, що їй передує. Хто має право на щорічну відпустку? Яка її тривалість? Як розрахувати суму відпускних? Відповіді на ці та багато інших «відпускних запитань» ви знайдете в нашій Темі тижня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі