21.11.2016

Повернення авансів ФОП-єдиноподатнику(ом): коригування доходу

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 26.10.16 р. № 6969/О/26-15-13-02-15

У листі, що коментується, столичні контролери роз’яснюють порядок відображення ФОП-єдиноподатниками третьої групи у декларації єдиного податку суми повернених коштів.

Зокрема, відзначають, що до складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), які:

повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику ЄП;

повертаються платником ЄП, якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів ( п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Тобто йдеться про дві «дзеркальні» ситуації повернення таких коштів, — як платнику ЄП, так і платником ЄП.

Водночас контролери звертають увагу на час отримання/повернення авансів. Якщо кошти отримано в одному звітному періоді, а повертаються в іншому, то за фактом зарахування коштів на поточний рахунок вони включаються до складу доходу. І з цим не посперечаєшся, — так установлено п.п. 1 п. 292.1 та п. 292.6 ПКУ. Перерахунок доходу має проводитись уже в періоді повернення коштів.

Для заповнення декларації ЄП (що, нагадуємо, складається наростаючим підсумком з початку року), використовують дані з Книги обліку доходів/Книги обліку доходів і витрат, які мають вести єдиноподатники, відповідно, неплатники/платники ПДВ. Говорячи в контексті ПДВ-платників, податківці вказують: сума повернутих коштів відображаються у гр. 3 Книги, показник якої враховується при визначенні скоригованої суми доходу (гр. 4) та загальної суми доходу (гр. 7). А далі все просто: суму доходу з урахуванням повернутих авансів (передоплати), фізособи — платники ЄП третьої групи відображають у відповідному рядку розділу IV декларації.