№47

Бухгалтерський тиждень, листопад, 2016/№ 47 Інші номери журналу ›
  • Електронне адміністрування ПДВ: коли заборгованість з різниці в тарифах збільшить регліміт Постанова КМУ від 09.11.16 р. № 788 «Про внесення змін до п. 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість»
  • Постачання власної продукції — як визначити ПДВ-базу Лист ДФСУ від 19.10.16 р. № 22624/6/99-99-15-03-02-15
  • Нацполіція не перевіряє суб’єктів господарювання! Листи Національної поліції України від 03.06.16 р. № 5211/39/03-2016 та від 22.06.16 р. № 6601/01/26-2016
  • Повернення авансів ФОП-єдиноподатнику(ом): коригування доходу Лист ГУ ДФС у м. Києві від 26.10.16 р. № 6969/О/26-15-13-02-15
  • Рентна плата за надра: коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства Лист ДФСУ від 08.11.16 р. № 35730/7/99-99-12-03-04-17
  • Рентну плату за спецводокористування сплачує орендодавець Лист ДФСУ від 10.10.16 р. № 32993/7/99-99-12-03-04-17
  • Звіт з ЄСВ: і знову «буря в склянці» Лист ДФСУ від 08.11.2016 р. № 35758/7/99-99-13-02-01-17
  • Чи скасована алкогольно-тютюнова звітність? Держрегуляторна служба повідомила, що дія форм звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв роздрібними торговцями (ф. № 1-РА) та звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів роз- дрібними торговцями (ф. № 1-РТ) зупинено з 05.09.16 р.
  • Оновлено правила дорожнього руху
  • Чергове оновлення правил надання субсидій Кабмін у черговий раз підкоригував правила надання субсидій.
  • Удосконалено порядок реєстрації речових прав на майно Кабмін укотре раз вніс зміни до Порядку реєстрації речових прав на майно. Зокрема, Держреєстратор за допомогою програмних засобів невідкладно з моменту отримання заяви про реєстрацію речових прав буде інформувати власника об’єкта нерухомого майна про те, що до нього надійшла така заява.
  • Чи бути скороченню операційного дня для реєстрації податкових накладних? Держрегуляторна служба відмовила ДФСУ у погодженні проекту змін до п. 2 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабміну від 29.12.10 р. № 1246. Нагадаємо, що цим проектом планувалося встановити скорочений операційний день для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування щодня з 8-ї до 19-ї години (на сьогодні із 0 до 23- ї години).
  • КАЛЕНДАР тижня
  • «Кожен раз під Новий рік…», або Проект податкової реформи — 2017 Стає вже доброю традицією кожен календарний рік починати з податкової реформи. Ось і цього разу Кабмін уніс на розгляд Парламенту довгоочікуваний законопроект від 07.11.16 р. № 5368, про який уже давно говорили. Судячи з усього, основне призначення цього документа полягає в тому, щоб максимально згладити усі неточності та розбіжності, які містяться в ПКУ. Та є й інші, цікавіші, нововведення. Що ж, давайте з ними познайомимося.
  • Аванс під ритмічне постачання: яку податкову накладну вибрати Уявіть таку ситуацію: платник ПДВ здійснює ритмічні постачання товарів одному зі своїх покупців. Схема проста — на початку місяця покупець перераховує аванс, а продавець поставляє товари кількома партіями і за результатами місяця оформляє зведену податкову накладну (ПН). Усе б нічого, та тільки в один чудовий момент покупець просить скласти ПН одразу на дату оплати, щоб збільшити свій реєстраційний ліміт. І тут виникає запитання: чи може постачальник після цього оформляти зведені ПН, наприклад, у тому самому місяці? Що ж, давайте з’ясуємо, як діяти постачальнику в цьому випадку. Поїхали!
  • Операції з акціями та облігаціями: облік у інвестора У попередніх публікаціях (див. «БТ», 2016, № 45, с. 15 і № 46, с. 27) ми розглядали облік операцій з корпоративними правами та векселями. Сьогодні, завершуючи тему «ціннопаперового» обліку, розглянемо облік операцій з акціями та облігаціями в інвестора.
  • СільгоспПДВ: «штрафна» АКТивність контролерів Зі звернень до редакції складається враження, що контролери на місцях винайшли чергове «ноу-хау» для штрафування сільгоспників — спецрежимників з ПДВ. Запитання у аграріїв єдине: чи правомірні претензії податківців? Це цікавить і ті підприємства, які спершу сплатили штраф, не піддаючи його сумніву, а вже потім схаменулись. Ну що ж, давайте розбиратись разом.
  • Аграрні розписки: облік та оподаткування Нещодавно ми розповідали про новий інструмент кредитування сільськогосподарських товаровиробників — аграрні розписки (див. «БТ», 2016, № 45, с. 20). Сьогодні ж поговоримо про те, як відображати такі операції в обліку.
  • Придбання свердловини: юридичні та податкові нюанси На сьогодні купити чи продати можна будь-який об’єкт, у тому числі й артезіанську свердловину, з якої видобувається підземна вода. Водночас такі об’єкти продаються не часто, тому в осіб, які здійснюють таку операцію, виникає багато організаційних запитань: чи слід реєструвати речове право на таку свердловину, які дозвільні документи повинна мати особа, що буде експлуатувати такий об’єкт, тощо. Відповіді на ці та інші запитання шукайте у статті.
  • Премії та винагороди в розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100: нюанси включення Тема розрахунку середнього заробітку згідно з Порядком № 100 часто порушується на сторінках нашої газети. Відпустки, відрядження, курси підвищення кваліфікації, матеріальна допомога в розмірі середньомісячної зарплати, вихідна допомога та оплата інших періодів, коли за працівником зберігається середня зарплата… Розраховуючи середню зарплату для таких виплат, бухгалтер стикається з безліччю питань за її розрахунком. Цього разу розповімо, як ураховувати в розрахунку середньої зарплати різні преміальні винагороди співробітникам. А детальні числові приклади розставлять усе по поличках.
  • Заохочувальні виплати: «середньорозрахункові» правила у прикладах На с. 35 цього номера ви дізналися про особливості включення до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100 різних преміальних винагород працівникам. Таких правил небагато, але всі вони важливі. Як застосувати їх на практиці, розглянемо нижче.
  • За подаровані корпоративні права фізособа сплачує 5 % ПДФО Як обкладається податком на доходи фізосіб (ПДФО) дохід фізособи у вигляді безоплатно отриманих корпоративних прав (частки в статутному фонді юрособи) від іншої фізособи — засновника підприємства, яка не є членом сім’ї першого ступеня споріднення?
  • Помилилися при заповненні форми № 1ДФ — сплатіть штраф Чи застосовується відповідальність згідно з п. 119.2 ПКУ, якщо податковий агент подає уточнюючий податковий розрахунок за формою № 1ДФ з метою вилучення помилкової інформації щодо нарахованого доходу на користь однієї фізособи-підприємця та введення інформації щодо іншої, при цьому сума нарахованого та виплаченого доходу не змінюється?
  • Компенсація за рішенням суду обкладається ЄП, але не включається до граничного доходу Чи включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будьякі попередні (звітні) періоди, до складу доходу юрособи — платника єдиного податку (ЄП)?
  • Перекриваємо одну поворотну фіндопомогу іншою Підприємство — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 отримало від одного із засновників поворотну фінансову допомогу. У кінці листопада закінчується 12-місячний строк з дня її видачі. Але у підприємства немає коштів для того, щоб її повернути. Чи можна отримати поворотну фінансову допомогу від іншого засновника готівкою в касу та за рахунок отриманих коштів погасити заборгованість перед першим засновником у цей же день?
  • Звіт з ЄСВ: якщо забули або промахнулися У Звіті з ЄСВ за вересень 2016 року підприємство в таблиці 5 не зазначило відомості про дату початку трудових відносин з працівником, а в таблиці 6 відобразило зарплату, нараховану цьому працівнику, з кодом категорії застрахованої особи «26» у графі 9. Як виправити такі помилки?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі