21.11.2016

За подаровані корпоративні права фізособа сплачує 5 % ПДФО

Як обкладається податком на доходи фізосіб (ПДФО) дохід фізособи у вигляді безоплатно отриманих корпоративних прав (частки в статутному фонді юрособи) від іншої фізособи — засновника підприємства, яка не є членом сім’ї першого ступеня споріднення?

Відповідно до абз. 2 п. 174.6 ПКУ кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунка), що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 % ( п.п. 174.2.2 ПКУ).

Фізособа, що отримує доход від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (подається до 1 травня року, наступного за роком, в якому було отримано такий дохід), а також сплатити податок з таких доходів ( п.п. 168.2.1 ПКУ).

Отже, у разі безоплатного отримання фізособою (не є членом сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення) доходу у вигляді корпоративних прав (частки в статутному фонді юрособи) від іншої фізособи — засновника підприємства за заявою, іншими документами про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства в цілях обкладення ПДФО такий дохід слід розглядати як дохід, отриманий платником податку у дарунок, що підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %.