21.11.2016

Помилилися при заповненні форми № 1ДФ — сплатіть штраф

Чи застосовується відповідальність згідно з п. 119.2 ПКУ, якщо податковий агент подає уточнюючий податковий розрахунок за формою № 1ДФ з метою вилучення помилкової інформації щодо нарахованого доходу на користь однієї фізособи-підприємця та введення інформації щодо іншої, при цьому сума нарахованого та виплаченого доходу не змінюється?

У разі нарахування (виплати) доходів податковий агент зобов’язаний відобразити в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (далі — форма № 1ДФ) такі доходи на користь всіх платників податків, у тому числі виплачені на користь самозайнятих осіб (фізосіб — підприємців та осіб, що провадять незалежну професійну діяльність). При виплаті доходу самозайнятим особам вказуються дані з ознакою доходу «157».

Неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками форми № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, тягнуть за собою накладення штрафу відповідно до п. 119.2 ПКУ у розмірі 510 грн. Повторне порушення протягом року − 1020 грн.

Отже, у разі подання податковим агентом уточнюючої форми № 1ДФ, відповідно до якої вилучається помилкова інформація щодо нарахованого доходу на користь однієї фізособи-підприємця та вводиться інформація щодо іншої фізособи-підприємця, при цьому сума нарахованого та виплаченого доходу не змінюється, тобто вносяться зміни до номера облікової картки платника податку, до такого податкового агента застосовується відповідальність, передбачена п. 119.2 ПКУ.